З'явився прогноз тривалості та наслідків війни для економіки України

Експерти не очікують, що реальний ВВП відновиться до довоєнного рівня у прогнозний період до 2027 року

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings відзначає високий ступінь невизначеності щодо масштабів, результатів та наслідків російсько-української війни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в повідомленні агентства.

"Якщо економіка почне відновлюватися, то, враховуючи шкоду, завдану війною економіці України, ми не очікуємо, що реальний ВВП відновиться до довоєнного рівня в наш прогнозний період до 2027 року", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає агентство, реструктуризація боргу України відбувається на тлі значного економічного, зовнішнього та фіскального тиску, спричиненого російською військовою агресією. Райони, окуповані російськими військами, становлять близько 15% території України та 8-9% її довоєнного ВВП. Майже третина населення України перемістилася, а близько 15% залишили країну і тепер є біженцями.

"Незалежно від тривалості воєнних дій, пов'язані з ними ризики, ймовірно, збережуться протягом деякого часу", - додали аналітики агентства.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Міністр фінансів Сергій Марченко вважає справедливим кроком підвищувати податки під час війни, заради фінансування Сил оборони. Він зазначив, що не так багато громадян справно сплачують податки. Тому рішення переглядати в уряді не збираються.

Міністр наголосив, що зараз в основному державний сектор виплачує "білі" зарплати, з яких утримуються офіційні податки. При цьому він зазначив, що частина громадян не платить ПДФО, військовий збір та ЄСВ, обираючи мінімальну зарплату або оформлюючи ФОП.

Також видання "Коментарі" повідомляло – голова бюджетного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев вважає, що народних обранців мало часу на збільшення бюджету та ухвалення необхідних податкових змін. Вже наприкінці вересня можуть виникнути проблеми із грошима для військових.