Головна Новини Бізнес економіка Західні компанії, які вирішили покинути Росію, змушені продавати активи з 50% дисконтом - The Economist
commentss НОВИНИ Всі новини

Західні компанії, які вирішили покинути Росію, змушені продавати активи з 50% дисконтом - The Economist

Ізоляція Росії також пропонує найбезжальнішу можливість швидко розбагатіти, яка є лише раз на покоління, пише видання.

12 лютого 2023, 17:02
Поділіться публікацією:

До війни європейські та американські фірми мали прямі інвестиції в Росію на суму близько 350 мільярдів доларів. 

Західні компанії, які вирішили покинути Росію, змушені продавати активи з 50% дисконтом - The Economist

Макдональд покинув рф в травні 2022


“Указ, виданий після вторгнення [в Україну], зобов’язує західні компанії, які закриваються в Росії, спочатку отримати дозвіл, потім вони можуть продати свої активи лише за встановленими урядом цінами, зі знижкою 50% або більше до їх ринкової вартості”, — пише The Economist.


У зв’язку з цим виникла корумпована система.


“Один західний промисловець, який допомагає кільком європейським компаніям покинути Росію, каже, що опортуністичні росіяни та навіть жителі Заходу використовують свої зв’язки в уряді, щоб отримати вигідні угоди. "Ми повернулися в 1990-ті", — каже він, у дикі часи гангстерського капіталізму. "Можна з упевненістю припустити, що нові власники проігноруватимуть такі тонкощі, як санкції, коли вони заволодіють", — йдеться у матеріалі.


Обмеження були частиною пакету екстремальних заходів, запроваджених російськими технократами для стабілізації економіки протягом кількох місяців після вторгнення, зазначає The Economist. До вторгнення багато з них явно були незадоволені ідеєю неспровокованої війни, яка ризикувала зруйнувати модернізацію економіки, на створення якої вони витратили свою кар’єру. Декілька, включаючи Ельвіру Набіулліну, голову Центрального банку Росії, Германа Грефа, очільника найбільшого в Росії Сбербанку і Олексія Кудріна, колишнього міністра фінансів-реформіста, нібито зробили зауваження Путіну, коли побачили, що планується вторгнення.


Але вони швидко вступили в лінію, коли почалася війна, не давши розгорітися повномасштабній фінансовій кризі та взявши інфляцію під контроль. Лише жменька чиновників нижчого рівня пішла у відставку з центрального банку та міністерства фінансів. 


“Один колишній чиновник центрального банку каже, що він був одночасно вражений і приголомшений зусиллями його колег утримати військову машину на плаву. "Вони розуміли, що роблять, навіть втішаючи себе, вдаючи, що люди, які їх замінять, будуть гіршими". Одне високопоставлене джерело, близьке до Кремля, каже: "Еліта — це в’язні. Вони чіпляються. Коли ви там так довго, місце — це все, що у вас є", — цитує його The Economist. 


Є й серед чиновників прихильники жорсткої лінії, які агітують за більш радикальні зміни. Деякі мріють про усунення важливих фігур, яких вони вважають прозахідними. Але доки ці люди будуть підтримувати фінансування його військових зусиль, пан Путін навряд чи погодиться, вважають автори видання. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини