Головна Новини Бізнес економіка Заходи ЄС та РФ щодо посилення торгівлі ломом вдарять по Україні - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Заходи ЄС та РФ щодо посилення торгівлі ломом вдарять по Україні - експерти

Українських металургів чекає нестача вторсировини

18 листопада 2021, 12:05
Поділіться публікацією:

Експерти аналізують заходи щодо посилення торгівлі металобрухтом, анонсовані в ЄС та Росії. Через це в Україні виникають несприятливі умови для роботи металургійного сектора, про що пише Uaprom.info у статті "Турецьке вторгнення: як металобрухтний протекціонізм у світі вдарить по Україні" .

Заходи ЄС та РФ щодо посилення торгівлі ломом вдарять по Україні - експерти

Україну очікують проблеми на ринку металобрухту - ілюстративне фото з мережі

Так, Єврокомісія хоче обмежити постачання відходів, включаючи металобрухт, до країн, що не входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), з екологічних міркувань. А покупців із країн ОЕСР пропонують зобов'язати проходити екологічний аудит.

Росія з 1 січня готується підвищити експортне мито на металобрухт із 70 до 100 євро за тонну. Це рішення вже схвалила Підкомісія з митно-тарифного регулювання комітету Держдуми РФ з бюджету та податків.

Такі протекціоністські заходи обіцяють нові проблеми українським металургам, вважає президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

В умовах, коли захисні заходи вживають практично всі країни з розвиненою металургією, Україна залишається останнім відкритим ринком, каже він. Це створює умови для вимивання вторинної сировини з країни.

За 10 місяців поточного експорт металобрухту вже зріс у 15 разів, до понад 500 тис. т, з яких 90% було відвантажено до Туреччини, найбільшого імпортера металобрухту у світі. Турецькі металурги користуються цілою низкою преференцій від пільгових кредитів до низьких тарифів на енергоносії, що дозволяє збільшувати закупівельні ціни без відчутних втрат.

"Турецький уряд створив такі умови для своєї металургійної промисловості, що вони можуть вигрібати брухт із усіх довколишніх ринків за завищеними цінами. Ми конкурувати (з такими цінами на брухт – ред.) не можемо", -

пояснив Каленков.

Без стабільного доступу до вторинної сировини сталого розвитку металообробних галузей в Україні буде неможливо, додав директор CMD Ukraine Ігор Гужва:

"Це нонсенс. У нас є своє джерело брухту. А замість того, щоб сформувати свою стійку політику щодо внутрішньої переробки, ми його експортуємо".

Крім того, роль металобрухту в металургії лише зростатиме, враховуючи світові тенденції щодо декарбонізації промисловості, зазначив заступник голови комітету Верховної Ради з економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

На думку Каленкова, уряд має ухвалити рішення про тимчасову заборону на експорт брухту з України та паралельно підвищити вивізне мито на вторсировину, що дозволить забезпечити стабільне виробництво.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини