Головна Новини Бізнес економіка Законопроекти №4475 і №4398 про реструктуризацію валютних кредитів суперечать Конституції, - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроекти №4475 і №4398 про реструктуризацію валютних кредитів суперечать Конституції, - експерти

Експерти перерахували проблеми, пов'язані із законопроектами №4475 і №4398

9 квітня 2021, 15:53
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України прийняла за основу законопроекти про реструктуризацію валютних кредитів №4475 і №4398. Своєю чергою бізнес і експерти їх не підтримали. Про це пише "Апостроф" в матеріалі "Реструктуризація валютних кредитів по-українськи: загроза економіці та Конституції".

Законопроекти №4475 і №4398 про реструктуризацію валютних кредитів суперечать Конституції, - експерти

Законопроекти про реструктуризацію валютних кредитів

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян зазначає, що законопроекти є фактором дестабілізації банківського сектору України. Він також вказав на проблему нерівних умов для позичальників.

"Частина з них взяли на себе відповідальність і сумлінно сплачували кредити, паралельно розвивалися інші тенденції, коли певні люди не бажали платити, мабуть, вважаючи, що хтось інший повинен це зробити за них. Ті законодавчі ініціативи, які проштовхуються в Раді, грають на користь злісних неплатників і морально пригнічують тих, хто платить, навіюється ідея, що не платити — це нормально, причому виходить це від держави. Підривається стабільність банківської системи", — зазначає Єгор Киян.

Зауваження до проектів закону є також у Американської торгової палати в Україні, Європейської Бізнес Асоціації, Незалежної асоціації банків України, Союзу українських підприємців і Форуму провідних міжнародних фінустанов в листі до президента Володимиру Зеленському, голові парламенту Дмитру Разумкова і голові комітету Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Данила Гетманцева.

У листі виділили проблеми проекту: безпідставне поширення умов реструктуризації на кредити, за якими зобов'язання не погашено; порушення принципу обов'язковості судових рішень і необхідність повторного розгляду судами спорів про стягнення боргів, що суперечить Конституції; перерахунок сплачених боржником сум (зажадає проведення погашень боргів кредитором); продовження мораторію на стягнення забезпечення по кредитах (дозволяє позичальникам ігнорувати умови договорів); неефективність механізму реструктуризації кредитів, не передбачений алгоритм оформлення договорів про реструктуризацію.

Крім того, в Незалежної асоціації банків України вказали на проблемні норми проекту №4475: розширення кола кредитів на пільгову реструктуризацію; подвійне дисконтування заборгованості; прощення частини заборгованості при реструктуризації; обмеження права вимоги нового кредитора; розширення площі житла при пільговій реструктуризації; визнання не підлягає виконанню рішення суду про стягнення боргу при реструктуризації; реструктуризація без укладання угод і належного оформлення документації; продовження мораторію на стягнення забезпечення по іпотечних валютних кредитах. У законопроекті №4398 Асоціація бачить наступні проблеми: зменшення розміру вимог кредитора за процедурою реструктуризації в банкрутство; встановлення судом мінімальної суми в разі недостатності доходів боржника; виключення норми пункту 4 ст. 123 Кодексу у справі про банкрутство фізособи, якщо боржник не має можливості виплачувати заборгованість; провадження у справі про банкрутство без арбітражного керуючого, якщо кредитор забезпечений, і боржник не має активів крім житла; списання залишку заборгованості в рамках іпотеки за рішенням суду.

Представники бізнесу звернулися до нардепів щодо цих законопроектів з пропозиціями до другого читання.

У Нацбанку звертають увагу на недоцільність проведення примусової реструктуризації валютних кредитів, а також акцентують увагу на тому, що її необхідно проводити на прийнятних для банків і позичальників умовах.

Нагадаємо, уряд затвердив нові умови кредитування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини