Головна Новини Бізнес економіка Закрити лазівку: як країни Заходу можуть завадити Росії обходити санкції
commentss НОВИНИ Всі новини

Закрити лазівку: як країни Заходу можуть завадити Росії обходити санкції

Експерти вказали на два важливі моменти

22 лютого 2023, 12:29
Поділіться публікацією:

В ЄС назріла ідея відкрити в Брюсселі санкційний штаб, націлений унеможливити обхід санкцій з боку рф. Платформа стане місцем, де держави-члени зможуть об'єднувати інформацію та ресурси щодо ефективності санкцій та ухилення від них. Очікується, що новий санкційний штаб створить контрольний список секторів і торговельних потоків з високим ризиком обходу. “Коментарі” поцікавилися у фахівців, як цивілізований світ може унеможливити ухилення Росією від санкцій. 

Закрити лазівку: як країни Заходу можуть завадити Росії обходити санкції

Фото: https://www.gettyimages.com/


На думку політолога Віталія Бали, найбільш дієвим засобом буде оголошення Росії країною-терористом. 


“Тоді ті компанії, які так чи так задіяні в тому, щоб допомагати обходити санкції, будуть більше думати, бо наражатимуться на серйозні проблеми, які витікають з того статусу помічника країни-терориста”, — міркує він. 


Віталій Бала каже: цей крок означатиме повну ізоляцію РФ, тому США поки що зволікають приймати таке рішення.


“Треба просто накласти санкції на ті країни, які допомагають Росії обходити санкції. Особливо проти Туреччини. Анкара грається. Китай навіть не грається, як не дивно. Проти Грузії теж потрібні санкції. Найбільше санкцій на сьогодні Росія обходить через Туреччину й Грузію”, — говорить економіст Олександр Охріменко. 


США може накласти такі санкції, продовжує він, а Євроспільнота — під питанням. 


Раніше голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ Данило Гетьманцев звернув увагу на те, що Москві обходити західні санкції допомагають країни ОДКБ. Так, несподівано після введення санкцій проти росії небаченими темпами зросли обсяги закупівлі товарів, вироблених в Європі та США, тими країнами, де до 2022 року вони були значно меншими. Йдеться про десятки і навіть сотні процентів росту. Приміром, експорт з ЄС до Вірменії зріс на 70%, до Киргизстану – на 85%. Поставки американських товарів до Киргизстану збільшились на 150%, до Таджикистану – на 220%, до Вірменії – на 350%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини