Головна Новини Бізнес економіка Зеленський закликав бізнес до креативності: як ще допомогти економіці у воєнний час
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський закликав бізнес до креативності: як ще допомогти економіці у воєнний час

Через війну перейти в режим часткової роботи або взагалі зупинити функціонування довелося до 85% бізнесу в Україні

7 квітня 2022, 11:34
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що ми маємо зробити все, щоб відновити економіку країни та реанімувати малий та середній бізнеси на всій території України, де це безпечно. Він також закликав бути максимально креативним та сміливим у вирішенні економічних питань. Які рішення ще варто прийняти, щоб підтримати український бізнес у цей складний час? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Зеленський закликав бізнес до креативності: як ще допомогти економіці у воєнний час

Бізнес. Фото: з відкритих джерел

Нам не вистачає економічної свободи, її просто немає

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Президент Зеленський продовжує закликати бізнес розпочинати працювати, розвивати економіку, бути креативними. Але президент сам собі так і не відповів на запитання – чому українська економіка ДО війни була найвідсталішою у Європі? Чому українська економіка за 30 років незалежності показала середньорічне зростання економіки нижче за 1%? Тобто нижче за середньосвітове зростання економіки".

На думку експерта, не знищивши причин, які гальмували українську економіку раніше, ми точно не стимулюємо її розвиток зараз, у воєнний час.

"Креативності та працелюбності нам, українським бізнесменам, вистачає. Сировини та ідей – теж. То чого не вистачає? Відповідь банальна – нам не вистачає економічної свободи. Її просто немає. Ми до війни були на 130 місці у світовому рейтингу. Хто винен? Той, хто цей стан речей створив – держапарат. Кримінальний, злодійський, роздутий корумпований держапарат. І якщо Зеленський справді хоче, щоб економіка відновлювалася та розвивалася, необхідно щось робити з держапаратом, який є основною перешкодою, основним бар'єром на шляху економічного зростання", – упевнений Павло Себастьянович.

Він вважає, що мало оголосити про зупинення перевірок – треба припинити їх назавжди.

"Нічого перевіряти. Нема кому перевіряти. Усі перевіряючі органи — це організовані злочинні угруповання, націлені однією — вичавити грошей або з підприємця, або з бюджету. Їх треба розпустити. Усі інспекції, всі сертифікаційні центри, всі ці схеми, створені чиновниками, слід скасувати. Зробити це можна лише одним способом — скасуванням самих органів, посад, міністерств, де ці бар'єри виникають. Немає іншого шляху, – вважає експерт. – І поки Зеленський не скасував хоч якийсь корупційний орган, чи то Держпродспоживслужба, трудова інспекція, пожежна інспекція, екологічна інспекція, будівельна інспекція, податкова інспекція – яка завгодно інспекція, яка контролює бізнес – жодного розвитку бізнесу в Україні не буде".

Під час війни для бізнесу, як і для військ – єдиною умовою їх виживання стає здатність змінюватися відповідно до обстановки, що постійно і швидко змінюється

Економічний експерт Олександр Гаврутенко наголошує, що сьогодні бути креативним – не означає вигадувати щось нове та нестандартне. Швидше йдеться про те, щоб стати максимально адаптивними.

"Це було актуально й у мирний час, де умови змінюються швидше, ніж встановлюються регуляція, стандарти, протоколи взаємодії. А під час війни для бізнесу, як і для військ – єдиною умовою їх виживання, боєготовності та успіху стає здатність змінюватися відповідно до обстановки, що постійно змінюється. І якщо військові це розуміють на рівні інстинктів, знаючи і кожну секунду наочно бачачи, яку ціну доводиться платити за закостенілість і неповороткість, то уряд та бізнеси наслідки своєї низької здатності до адаптації помічають у кращому разі лише у своїх квартальних звітах", – зазначає експерт.

Він наводить простий приклад, який усім видно і відчутно.

"Йдеться навіть не про регуляторні, технологічні чи фінансові умови – найважливішим компонентом для існування бізнесу є логістика: фізичне переміщення робочої сили, сировини, товарів, клієнтів до товарів тощо. У деяких місцях вона ускладнена з об'єктивних причин, а в багатьох через зайву та вже недоречну пильність: блокпости в межах міст по всій країні, перед кожним населеним пунктом у місцях далеких від безпосередньої небезпеки, паспортний контроль, комендантські ночі, зупинено звичайну роботу міського міжміського транспорту. … Ось сфера, яка потребує максимальної адаптивності – за першої ж можливості не на шкоду безпеці створювати умови для вільного фізичного переміщення людей, транспорту, товарів. Інакше це швидко увійде у звичку, створиться міністерство блокпостів, призначатимуться сотні чиновників, напишуться сотні інструкцій, які існуватимуть самі для себе, як це існує з багатьма іншими обмеженнями для бізнесу", – попереджає Олександр Гаврутенко.

На його думку – це наочний приклад того, як створювалися та існують усі зайві регуляції, що гальмують чи блокують розвиток.

"Колись була критична обстановка, вона вимагала втручання, а з відходом причин, що її викликали регуляторні вимоги, залишалися. І, як бачимо, ми не схильні або ще не здатні навіть у такій простій і очевидній для всіх проблемі, бути раціональними, адаптивними та максимально ефективними", – резюмує експерт.

У стратегічному ракурсі зараз великої уваги потребує харчова промисловість, відновлення роботи підприємств, що перебазувалися

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club Ганна Крисюк вважає за необхідне об'єднати зусилля бізнес-клубів та бізнес-спільноти. Причому робити це разом із міжнародними спільнотами. Плюс – кооперувати зусилля з місцевою та центральною владою.

"У нашому Міжнародному штабі підтримки українців є ініціатива – створити на Західній Україні своєрідну Асоціацію, хаби щодо об'єднання бізнес-асоціацій, бізнес-клубів. Задля підтримки українських виробників, українських підприємців. Для просування української продукції за кордон. Для допомоги у розвитку бізнесів. Є попередні домовленості із низкою іноземних дипломатів, бізнес-клубів, які готові надати необхідну підтримку", – зазначає Ганна Крисюк.

У стратегічному ракурсі зараз, на її думку, великої уваги потребує харчова промисловість, відновлення роботи підприємств, що перебазувалися. Є чимало фондів за кордоном, які готові інвестувати в Україну, щоб допомогти їй відновитись, стати на ноги, запевняє експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – генерал США озвучив прогноз щодо тривалості війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини