Головна Новини Бізнес економіка Зупинити «Північний потік-2»: чому доля газопроводу залежить від Джо Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Зупинити «Північний потік-2»: чому доля газопроводу залежить від Джо Байдена

Експерти розповіли про перспективи для «Північного потоку-2» після вступу на посаду 46-го президента США Джо Байдена

11 січня 2021, 14:33
Поділіться публікацією:

Навколо будівництва "Північного потоку-2" продовжують кипіти пристрасті: США зусиллі санкції, прийнявши новий оборонний бюджет, а Німеччина намагається ці санкції обійти. Експерти розповіли "Коментарям", чи є ще шанс зупинити "Північний потік-2".

Зупинити «Північний потік-2»: чому доля газопроводу залежить від Джо Байдена

Північний потік-2. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Політика стримування "Північного потоку-2" посилиться

Після інавгурації нового президента США, політика стримування "Північного потоку-2" тільки посилиться. Цьому сприятиме позиція Джозефа Байдена, яку він з 2015 року неодноразово озвучував під час переговорів з керівництвом ЄС і яка в цілому описується двома словами: "невигідна угода". Так вважає провідний експерт Центру Разумкова Максим Білявський.

За його словами, на сьогодні не вистачає чіткого сигналу від європейських партнерів, що внутрішня і зовнішня політика Кремля суперечить принципам демократичного суспільства — і тому будь-яка співпраця буде призупинена до моменту відновлення верховенства права в РФ.

"Відсутністю консолідованої позиції Європейської Комісії користується Німеччина, — підкреслює Максим Білявський. — 7 січня 2021 року на засіданні коаліційного уряду землі Мекленбург-Передня Померанія, був створений "Фонд захисту клімату". Через нього планується закуповувати матеріали та обладнання, необхідне для завершення будівництва "Північного потоку-2". Автори такого проекту передбачають, що діяльність Фонду — це питання внутрішньої політики, тому централізація закупівель дозволить захистити компанію від санкцій. Насправді це не що інше, як маскування сил тилового забезпечення".

Провідний експерт Центру Разумкова зазначає, що про політичну ангажованість Фонду свідчать три факти.

"Перший — рішення підтримали представники партій ХДС і СДПН, які лояльно ставляться до Ангели Меркель. Другий — питання створення фонду обговорювалося під час антикризового засідання, де головною темою порядку денного було питання протидії коронавірусній інфекції. Третій — внесок до статутного капіталу Фонду становить понад 60 млн євро, з яких тільки 0,3% були внесені регіональною владою, а все інше — консорціум Nord Stream-2", — підкреслює Максим Білявський.

Також цілком очевидно, продовжує він, що союзники РФ в Європі поспішають в питанні завершення будівництва трубопроводу. І, на жаль, маніпулюють питань екології.

"Поки альтернативна енергетика недостатньо розвинена, питання зменшення викидів потрібно вирішувати шляхом збільшення частки природного газу, який повинен стати основою для розвитку "зеленої" генерації, — зазначає експерт. — Таким чином, новостворений "супермаркет" є наступним кроком Кремля на газовій шаховій дошці — після заяв про постачання водню через "Північний потік-2" і дії Закону про захист енергетичної безпеки Європи (PEESCA). Останній сприяв виходу компаній з проекту, зокрема Allseas — основного трубоукладника проекту. Також відмовилася працювати в проекті норвезька DNV GL, що означає виникнення істотних ускладнень з діагностикою, випробуваннями і сертифікацією газопроводу".

Максим Білявський констатує: "Станом на початок 2021-го недобудованим залишається ділянка в 150 км, що становить менш як 10% від загальної протяжності трубопроводу. На іншій чаші ваг — санкції, які заблокували 700 млн євро та охопили не менше 120 компаній, у тому числі з 19 європейських країн. Що переважить, санкції або експансія — покаже час".

Все залежить від Байдена

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає, що шанс зупинити будівництво "Північного потоку-2" є, правда, примарний.

"Занадто високий ступінь готовності, занадто багато вже вкладено в нього ресурсів, переважно європейських, — пояснює він. — І дуже висока політична ціна, в першу чергу для Німеччини, яка претендує на гегемонію в Європі. Власне, саме завдяки політичній позиції канцлера ФРН Ангели Меркель цей проект і зміг просунутися так далеко. І коли залишилося вже зовсім нічого до його повної готовності, напередодні завершення політичної кар'єри, вона не змінить свою особисту позицію. Чи не в її характері. Та й запам'ятатися в європейській історії лідером, що стала своєрідним "автором" марної іржавої труби, прокладеної через все Балтійське море, вона навряд чи захоче".

Проте, підкреслює Вадим Трюхан, все буде залежати не від пані Меркель, і тим більше не від президента РФ Володимира Путіна, а від 46-го президента США Джо Байдена.

"У Байдена є вибір — посилити й так жорсткі санкції проти всіх причетних до цього проекту, або відпустити ситуацію, списавши все на Трампа. На мою думку, відповідь про подальшу долю "Північного потоку-2" ми отримаємо протягом перших двох місяців після інавгурації Байдена. Поки ця відповідь абсолютно не можна спрогнозувати", — зазначає Вадим Трюхан.

Нагадаємо, експерти розповідали порталу "Коментарі", яка ймовірність успіху відновлення будівництва "Північного потоку-2" і які небезпеки це несе для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини