Головна Новини Бізнес економіка Зупинка авіасполучення з Білоруссю: чи збільшить рішення уряду доходи України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зупинка авіасполучення з Білоруссю: чи збільшить рішення уряду доходи України

Зупинка авіасполучення на практиці означає, що не можна буде літати літакам з аеропорту України в аеропорт Білорусі або здійснювати українським авіакомпаніям транзит через повітряний простір цієї країни

25 травня 2021, 16:42
Поділіться публікацією:

Рішення української влади припинити авіасполучення з Республікою Білорусь (РБ) насамперед пов'язане з безпекою. Водночас воно завдасть вагомого економічного удару по РБ, а також призведе до деякого збільшення прибутків України. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Зупинка авіасполучення з Білоруссю: чи збільшить рішення уряду доходи України

Зупинка авіасполучення з Білоруссю. Фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для видання "Коментарі" це твердження як і те, що Україна може отримати (втратити) через подібні кроки.

"Нашими аеропортами будуть користуватися трохи частіше, але особливо це нічого не змінить"

Аналітик Alpari Максим Пархоменко підкреслює, що для Білорусі це насамперед удар по її аеропортах.

"Ця галузь і так страждає через коронакризу. Частка у ВВП невелика. І не можна сказати, що її ще більший занепад "доб'є" економіку Білорусі", — зазначає Максим Пархоменко.

Україні подібна заборона теж не завдасть істотної шкоди, вважає аналітик.

"Єдина незручність стосуватиметься транзиту в Росію. Зате частина рейсів, які проходять через Білорусь, почнуть проходити через Україну, — каже Максим Пархоменко. — У Білорусі не було великих хабів, місце яких могли б посісти наші. Через це ефект буде украй невеликим. загалом нашими аеропортами будуть користуватися трохи частіше, але особливо це нічого не змінить".

"Ніякі економічні розрахунки вигод і втрат абсолютно недоречні"

Економічний експерт Олександр Гаврутенко пояснює: "Наскільки вагомими виявляться наслідки такого рішення як для РБ, так і для України, буде залежати насамперед від термінів, на які вводяться обмеження. Для РБ, якщо подібне рішення буде прийнято усіма країнами Європейського Союзу і триватиме не менше півроку, це може спричинити втрату цілої авіаційної галузі".

Для України, на думку експерта, вигоди не такі очевидні, як втрати для РБ.

"Швидше навпаки — закриття білоруського напрямку позбавить нас вагомої частки в обслуговуванні транзиту. І не факт, що це зможе компенсуватися зміною маршрутів на користь нашого повітряного простору. Куди більш очевидним є, те що в цьому плані виграють Польща та країни Балтії", — вважає Олександр Гаврутенко.

Але в цій ситуації, на його думку, ніякі економічні розрахунки вигод і втрат абсолютно недоречні.

"Питання ж не у тому, як покарати Білорусь або як перехопити її частину ринку, а в тому, що світова демократична спільнота зобов'язана продемонструвати згуртованість і рішучість в оцінці й реакції на подібний акт державного тероризму, вчиненого режимом Лукашенка. І припинення авіасполучення — це одне з небагатьох, але доступних і залежних від нас рішень, яке найбільш адекватне і цілком пов'язане з інцидентом", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" розповідали, чи зможе колективний Захід протистояти режиму Лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини