Головна Новини Бізнес фінанси Альфа-Банк може стати банкрутом
commentss НОВИНИ Всі новини

Альфа-Банк може стати банкрутом

Чистий збиток Альфа-банку за 7 місяців 2022 року склав понад 3,5 млрд грн.

17 вересня 2022, 10:00 comments2196
Поділіться публікацією:

Згідно з даними НБУ чистий збиток одного з найбільших банків країни – Альфа-банку – за 7 місяців 2022 року складає понад 3,5 млрд.грн., що є другим показником серед усіх банків в Україні. При цьому темпи падіння зростають. Так,  за липень чистий збиток становив майже 1,2 млрд.грн. Паралельно скорочується не тільки кількість відділень, а й активи. за окремими оцінками Альфа-Банк "схуд" на 30% з початку року. 

Альфа-Банк може стати банкрутом

НБУ може вивести АЛьфа-банк з рикну

Однією з причин може бути втрата довіри клієнтів через російське походження акціонерного капіталу. Зокрема, об’єм коштів юридичних осіб скоротився більше, ніж на 45%, тобто майже вдвічі. Якщо перерахувати кошти за єдиним курсом в еквіваленті, клієнти забрали з Альфа-банку більше 20 млрд.грн. Портфель коштів фізичних осіб зменшився на 15-18%, або майже на 10 млрд. грн.

"Альфа банк", разом з державними банками, входить в ТОП-3 банків з максимальним обсягом рефінансування від НБУ. Так, обсяг боргу на 01.08.2022 р. становить майже 9 млрд грн, і з початку року збільшився більш ніж 350 млн грн.

Неможливість погашення, вочевидь, значно пов’язана з відтоками коштів клієнтів. Окрім того, на стан капіталу банку сильний тиск спричиняє кредитний ризик. Адже до війни банк був серед лідерів роздрібного кредитування та посідав друге місце після "Приватбанку".

Однак якщо для мирного часу ця модель могла бути виправданою, то під час війни вона може стати фатальною для банку. Так і відбувається: на сьогодні майже 1/3 всього портфелю фізичних осіб, або 10,65 млрд грн, є проблемним. Це найбільший показник серед 5 банків за обсягом портфеля кредитів населенню. Ця ж сама ситуація і з кредитним портфелем юридичних осіб. 

Таким чином, ризик банкрутства одного з крупних банків країни зростає з кожним днем, а відтак мільйони українців та вітчизняних компаній можуть втратити свої кошти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини