Головна Новини Бізнес фінанси Чи може держава націоналізувати депозити за умов гострої нестачі фінансів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може держава націоналізувати депозити за умов гострої нестачі фінансів

Експерти розказали, яка ймовірність вилучення коштів громадян з банківських рахунків для покриття дефіциту бюджету

5 січня 2023, 11:47 comments1751
Поділіться публікацією:

Восени минулого року українці отримали можливість купувати американські долари за офіційним курсом за умови їх розміщенням на строковий депозит у банку. Разом з тим передбачено обов’язковий зворотний продаж купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції. В умовах збільшення витрат на ведення війни й повної залежності України від зовнішньої допомоги, існують побоювання щодо вилучення коштів на депозитах, якщо це знадобиться для перемоги над ворогом.

Чи може держава націоналізувати депозити за умов гострої нестачі фінансів

Фото: https://pixabay.com/


“Коментарі” поцікавилися в експертів, яка ймовірність націоналізації коштів на рахунках громадян.


Фінансовий експерт Вадим Сирота каже: теоретично таке можливо, й історія знає подібні випадки. Так, під час фінансової кризи у 2013-му на Кіпрі кошти вкладників були перетворені в акціонерний капітал збанкрутілих банків. В Україні проблеми з виконанням державного бюджету можуть стати передумовою “для такого відверто нерозумного рішення”. 


“Коли будуть колосальні проблеми з обслуговуванням дефіциту бюджету, тоді теоретично цей сценарій може лягти на стіл. Але його ймовірність дуже мала, вона не перевищує 4-5%, бо фактично це буде відверто грабіжницький акт. На таке і з політичних причин, зважаючи на соціальні наслідки, ніхто не піде”, — зауважив Вадим Сирота.


Фінансовий експерт Ярослав Жаліло з ним погоджується. 

“Ймовірність цього зводиться до нуля. Це руйнівний крок для банківської системи крок, руйнівний для всього”, — переконаний він. 


До яких кроків може вдатися влада, якщо їй забракне фінансів


За умов значного дефіциту держбюджету уряду не обов’язково націоналізовувати депозити. 


“Якщо бракуватие грошей, держава може залізти в кишені громадян іншим способом, наприклад, вдаючись до емісії грошей. Також можливе обернення в дохід держави депозитів тих людей, які за рішенням суду визнані винними, наприклад, в незаконному збагаченні”, — каже Ярослав Жаліло. 


Вадим Сирота вважає, що більші ризики для економіки можуть принести  неналежний нагляд за банківськими установами, проблеми у банківському секторі, хибні бізнес-моделі українських банкірів. 


“У банківській системі України дуже багато грошей — більше 400 млрд гривень вільної ліквідності, — пояснює він. — Вони не рухаються в економіку, а перебувають на рахунках в НБУ як інвестиція в депозитні сертифікати. Частково це депозити населення. Проблема не в тому, що ними можуть закрити бюджетні “діри”, — для цього перевагу надаватимуть друкарському верстату НБУ, — а в тому, щоб ці кошти ефективно працювали в економіці, щоб банки могли генерувати прибуток і розраховуватися з вкладниками”. 




 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини