Головна Новини Бізнес фінанси Чистий прибуток банків у 2022 році знизився: названо суму
commentss НОВИНИ Всі новини

Чистий прибуток банків у 2022 році знизився: названо суму

За минулий рік платоспроможні банки України отримали 24,7 млрд грн чистого прибутку.

10 лютого 2023, 17:40
Поділіться публікацією:

За підсумками 2021 року цей показник дорівнював 77,4 млрд грн. При цьому рентабельність капіталу сектору становила 10,9% порівняно з 35,1% рік тому. Про це пишуть "Коментарі" з посиланням на офіційне повідомлення на порталі Національного банку України. 

Чистий прибуток банків у 2022 році знизився: названо суму

Як зауважили в прес-службі регулятора, основна причина зниження прибутковості — це "суттєве зростання відрахувань у резерви під понесені та очікувані збитки внаслідок війни". У НБУ наводять такі дані: відрахування в резерви під кредити за 2022 рік склали 107,1 млрд грн, крім того, плюс 11,7 млрд грн було сформовано під інші активи й ризики.

Разом з тим, як повідомили в НБУ, у минулому році чистий процентний дохід зріс на 29%, у порівнянні з підсумками попереднього року. 

"Процентні доходи зросли значною мірою завдяки суттєвому припливу ліквідності в банківський сектор та її розміщенню в активи з вищою, ніж у 2021 році, дохідністю", — зауважили в Нацбанку. 

Там також розповіли, що в перші місяці повномасштабної війни різко скоротилися комісійні доходи банків, але з часом відновили зростання. Частково це пояснюється стабільному попиту на банківські послуги.Так, за друге півріччя чистий комісійний дохід банківського сектору майже відновився до показників 2021 року. Незважаючи на це, за підсумками 2022 року, він скоротився на 14% у річному обчисленні.

Чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви зріс за рік на 75%. Зокрема, за підсумками жовтня — грудня він дорівнював 41,9 млрд грн, тоді як за аналогічний період попереднього було зафіксовано 25 млрд грн.

Як відомо, нині в Україні працює 67 банків,  46 були прибутковими. Вони отримали 45,6 млрд грн чистого прибутку. При цьому п’ять найприбутковіших банків сконцентрували 89% усього прибутку. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини