Головна Новини Бізнес фінанси Чому світ незабаром відмовиться від використання готівки - прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому світ незабаром відмовиться від використання готівки - прогноз

Те, що людство повністю відійде від паперового грошового обороту, стає все більш імовірним

9 лютого 2021, 18:49
Поділіться публікацією:

Минулий рік і пандемія істотно вплинули на фінансову поведінку користувачів у всьому світі, зокрема — з початку 2020-го ми почали побоюватися користуватися готівкою. Про це розповіла порталу "Коментарі" фінтех-експерт, засновник і керуючий партнер міжнародної платформи платежів для бізнесу Fondy Валерія Вагоровська.

Чому світ незабаром відмовиться від використання готівки - прогноз

Фото з відкритих джерел

Так, протягом декількох років учені з різних країн говорили: патогенних мікроорганізмів, що "живуть" на одній купюрі, вистачить на невелику епідемію. Наприклад, співробітники Нью-Йоркського університету (США) виявили на однодоларовій банкноті близько 400 їх видів. А навесні минулого року в ЗМІ знову заговорили про потенційну небезпеку "брудних" грошей. У Китаї готівку із заражених регіонів вилучали і спалювали, а в Туреччині почали перейматися питанням дезінфекції купюр всередині банкоматів. Тоді як ВООЗ обтічно рекомендувала бути обережніше і мити руки після того, як потримали банкноти в руках.

"Чи будуть люди в подальшому більше користуватися готівкою? Ні, — впевнена Вагоровська. — Всього за рік навіть у затятих супротивників безготівкових розрахунків сформувалася нова культура поведінки. Не просто звички — змінилося ставлення до фінансових операцій і сервісів онлайн".

Експерт зазначає, що в будь-якій країні існував відсоток людей, які не довіряли онлайн-платежам. Одні боялися вводити свої дані на платіжних сторінках, побоюючись шахрайства. Інші, надивившись інтернет-мемів про покупки в мережі, або маючи особистий негативний досвід, вважали за краще з'їздити в магазин і подивитися на продукцію "вживу".

"Але цілий рік в режимі обмежень не залишив простору для маневру, — каже фінтех-експерт. — Люди знизили свою тривогу, вибравши відомі магазини, яким довіряють і максимально безпечні способи оплати — через відомі платіжні системи. Вони почали з питання власної безпеки і раптом виявили, що так зручніше, швидше. Ти можеш завжди вибирати товари, які тобі потрібні, а вільний від поїздок магазинами час витрачати на себ ".

Перебудовуватися довелося, додає Вагоровська, й фінансовому сектору. Банки визнали, що ідентифікувати клієнта, відкрити рахунок, надати йому якусь послугу, можна без його особистої присутності у відділенні. Хоча банківська сфера є однією з найконсервативніших.

"Але банкір — не стоматолог, якому потрібна ваше фізична присутність для лікування, — наводить порівняння експерт. — Тому і далі все буде йти в онлайн — кредити, платежі, депозити, покупка акцій... Так, це технологічно непросто, і банкам доведеться вкластися в розробку і впровадження технологій, їх безпеку, відповідність вимогам регулятора".

Зокрема, доведеться впроваджувати технології з віддаленої ідентифікації. Але точка неповернення в зміні співвідношення оффлайн \ онлайн платежів на користь онлайну, на думку Вагоровської, вже пройдена. Резюмуючи, вона закликає: "Чим раніше ми адаптуємо свій бізнес і свої фінанси до нових умов роботи, тим безболісніше пройде для нас цей перехід".

Як повідомлялося, експерти спрогнозували, що буде відбуватися з економікою України в 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Борис

4 березня 2021, 13:22

Я полностью согласен с предыдущим комментарием. А то ли еще будет . Скоро реальные банкноты только в музеях будут показывать или у коллекционеров vp-coins.com. А что делать старикам у которых нет карт без наличных денег? Все для людей...

Господь

9 лютого 2021, 20:06

Для тупых лохов.Нас всех затягивают в цифровой концлагерь-уже сейчас тотальный контроль за поведением лохов-кто честно сообщает о себе сведения в фейсобтейбл и т.п..А далее,как только в мире больше половины планеты перейдет на безнал,остальных погонят туда насильно-финансово.Что такое цифр концлагерь-это когда человек недоволен правлением и что-то сказал в компании,а у него гугл помощник включен-т.е. микрофон,дома "умная"колонка-тоже с микрофоном.И в течении пары минут у него блокируеться карта,перестает работать NFC-вы не обновили Андроид,программу и еще тысяча отмазок.И защиты не у кого будет просить-вы сами разрушили свой здоровый-социалистическиц мир.Так что думайте.

Dfyz

9 лютого 2021, 19:44

Присет как дела?

Сергей

9 лютого 2021, 19:20

Покуда есть тень, не уйдет. Да и казнокрады не захотят светить свои траты.


Новини