Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на бензин в Україні підвищаться: коли і на скільки
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на бензин в Україні підвищаться: коли і на скільки

Експерт назвав два чинники, які впливають на вартість бензину в Україні

16 лютого 2021, 17:18
Поділіться публікацією:

До кінця цього місяця ціни на бензин в Україні, ймовірно, піднімуться. На це є ряд причин. Детальніше про ситуацію виданню "Коментарі" розповів експерт з енергетичних питань, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

Ціни на бензин в Україні підвищаться: коли і на скільки

Фото з відкритих джерел

На цей момент, зазначає експерт, простежуються дві негативні тенденції.

По-перше, ціна нафти продовжує зростати. З кінця жовтня ціна виросла з 37 до 62 доларів за барель. При тому, що основний ривок ціна зробила в останні дні. Так, в кінці січня було 55 доларів за барель, а вже сьогодні — 62. Тобто зростання на 10% за пару тижнів.

Другий фактор, пояснює Куюн, це курс. Так, в січні гривня зміцнювалася, тим самим вартість імпортних товарів повинна була знижуватися. І це, дійсно, говорить експерт, виступало певним амортизатором на тлі зростання ціни на нафту. Але в останні дні гривня знову "попливла", що може стати додатковим фактором для підвищення цін.

"Бачимо, що створюються передумови для подальшого зростання цін на бензин, — розповів нам Сергій Куюн. — Ймовірно, це може статися до кінця місяця. Розмір, який сьогодні очікується, близько однієї гривні на літр. Це те, про що вже сьогодні можна говорити, виходячи з поточних цін. Будемо дивитися, як далі будуть розвиватися події. Можливо, прогноз посилиться".

Також необхідно відзначити, вважає експерт, що ціни могли зрости ще в грудні-січні. Однак присутній потужний фактор впливу на ціни — так званий "тіньовий ринок", тобто фальсифіковане паливо, яке в Україні продається за дешевими цінами (зазвичай за готівку і без стягнення податків). Наприклад, якщо літр заводського бензину А-95 коштує 23,50-24 грн, то в таких точках — 16-17 грн за літр.

"Це неякісне паливо, але споживачеві подобається, — говорить Куюн. — Виходить, що цей ринок на себе перетягує клієнтуру і не дає легальним компаніям виставити об'єктивну ціну, й вони змушені брати до уваги таку конкуренцію".

Грубо кажучи, додає експерт, завдяки так званим "бодяжникам" сьогодні ціна на бензин приблизно на гривню нижче, ніж могла би бути.

Раніше повідомлялося, що експерти назвали причини рекордного підвищення цін на нафту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

16 лютого 2021, 17:51

Плакали уберите незаконные заправки и цена будет ниже. Убрали, прошло полгода и о чудо, цены уже выше, чем были тогда, особенно газ радует.

Олег

16 лютого 2021, 17:19

Когда я смогу прочитать новость , что цены падают , а не наоборот ? https://kosatka.media/uk/category/neft/news/ceny-na-neft-prodolzhili-rost-na-ozhidaniyah-snizheniya-postavok-iz-ssha


Новини