Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на ліки в Україні можуть знизитися: названі умови
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на ліки в Україні можуть знизитися: названі умови

Рада зробила перші кроки до зниження цін на ліки в Україні, розглянувши низку законопроєктів

14 серпня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

Верховна Рада не має можливості штучно встановлювати низькі ціни на лікарські засоби, але парламентарі можуть створити умови для зниження цін за допомогою ряду законопроєктів. Про це заявив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, нардеп Михайло Радуцький.

Ціни на ліки в Україні можуть знизитися: названі умови

За його словами, онлайн-торгівля ліками – один із кроків для здешевлення ліків. Адже продавцю не доводиться нести витрати на утримання торговельного приміщення. Законопроєкт щодо інтернет-торгівлі медичними препаратами був підтриманий у першому читанні. Радуцький гадає, що документ буде схвалений в другому читанні на наступній сесії парламенту.

Крім того, Рада схвалила законопроєкт, що прискорить виведення на український ринок вітчизняних генеричних ліків. Нардеп пояснює, що це дає можливість українським фармвиробникам починати розробляти дешевші препарати-генерики ще до закінчення дії патентів. Така умова пришвидшить появу цих медпрепаратів у аптечний мережі, підвищить якість і зменшить вартість ліків.

До того ж, у парламенті внесли зміни до законодавства щодо "вічнозелених" патентів. Справа в тому, що деякі виробники ліків навіть після завершення терміну патенту продовжували його дію, вносячи незначні зміни у формулу, та отримували новий патент. Тому виробництво дешевих аналогів, каже голова комітету Ради, відкладалось на роки. Тепер такий патент не продовжуватиметься.

На думку Радуцького, Україні не слід сподіватися лише на імпорт іноземних медпрепаратів, бо країна в змозі сама задовольнити своїх громадян якісними ліками і забезпечувати фармацевтичну безпеку. Тож, упевнений нардеп, українські препарати-генерики можуть на рівних конкурувати з іноземними компаніями, забезпечуючи населення доступними ліками.

Нагадаємо, в Україні доповнили перелік доступних ліків: відомо, які препарати є безкоштовними.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини