Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на продукти перед Великоднем: до чого готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти перед Великоднем: до чого готуватися українцям

Експерт спрогнозував, які продукти в Україні можуть зрости у ціні напередодні Великодня у 2021 році

19 квітня 2021, 14:42
Поділіться публікацією:

Українці в очікуванні великодніх і травневих свят. Традиційно всі готуються до стрибків цін. "Коментарі" з'ясували, чи чекати українцям підвищення цін на продукти харчування напередодні Великодня і травневих свят, які продукти, коли й на скільки можуть подорожчати в Україні.

Ціни на продукти перед Великоднем: до чого готуватися українцям

Ціни на продукти. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Як розповів виданню виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, обіцянки, що ціни не будуть підійматися, є.

"Улюблена держава запевняє, що нічого не підвищуватиметься. Мовляв, Мінекономіки провело відповідну розмову з рітейлом, серйозно ставиться питання про обмеження експорту частини аграрної продукції, щоб наповнити внутрішній ринок", — зазначив експерт.

Однак він озвучує досить песимістичні очікування через те, що, швидше за все, в Україні відбудеться традиційний ціновий ажіотаж перед Великоднем. Обіцянки уряду і запевнення рітейлу навряд чи зможуть якось вплинути на ситуацію, припускає експерт.

По-друге, вважає Пендзін, щоб там не говорили представники уряду, але сезонні особливості ціноутворення на українські овочі ніхто не скасовував і ціни на них будуть зростати. Такими є особливості нашого ціноутворення в цей період.

"Овочі будуть зростати й далі до середини червня. Між листопадовими й червневими цінами різниця здебільшого складає 70-80%. Ми поки маємо 50-55% зростання. Тож ще приблизно на 30% зростання буде, — прогнозує Пендзін. — Якщо говорити про хліб, матимемо 1-2% в місяць зростання незалежно від бажання уряду зупинити його".

За словами експерта, соняшникова олія до свят навряд чи підніметься в ціні, а напередодні свят побачимо невелике зростання, як і на яйця.

М'ясо дуже і не зростало в ціні, за рік вона підвищилася всього на 5-6%. Наразі ціни також не зростають, оскільки нині піст. Перед святом, за прогнозами експерта, буде зростання на 3-4%.

Молочні продукти особливо не подорожчали. Наразі, додає Пендзін, буде ще й збільшення виробництва, оскільки тварини вийшли на відкриті пасовища. Перед Великоднем, за його словами, якщо і зростуть ціни на "молочку", то на 2-3%.

Як раніше писав портал "Коментарі", названо ціну великоднього кошика у 2021 році. Відомо, які продукти найбільше подорожчали з минулого року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини