Головна Новини Бізнес фінанси Долар буде рости: експерти озвучили прогноз на 2021 рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Долар буде рости: експерти озвучили прогноз на 2021 рік

За прогнозами, висока ймовірність зростання курсу до рівня в 29 грн за долар

16 грудня 2020, 04:45 comments2958
Поділіться публікацією:

Курс долара в 2021 році буде тільки зростати, оскільки на сьогодні гривня занадто слабка, щоб забезпечити свою стабільність. Такий прогноз робить у матеріалі "Коментарів" президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко.

Долар буде рости: експерти озвучили прогноз на 2021 рік

Фото з відкритих джерел

У той же час економіст Олександр Гаврутенко вважає, що курс перебуває під тиском через пандемію, тому є ймовірність, що зміцнення національних валют може спостерігатися як при продовженні кризи, так і після виходу з нього.

Тоді як аналітик "ТелеТрейд" Сергій Родлер розповів, що зараз ми спостерігаємо зниження курсу гривні до долара, який дешевшає на валютному ринку в зв'язку з перетіканням капіталу в більш ризиковані активи. На думку експерта, навряд чи подібна тенденція збережеться надовго, бо в Україні залишається багато невирішених проблем, які відлякуватимуть інвесторів. Крім того, ставка НБУ була відчутно знижена, внаслідок чого українські папери втратили колишню привабливість для нерезидентів.

"Іншими словами, повторення історії 2019-го очікувати не варто. В таких умовах набагато більше шансів на зростання курсу до рівня в 29 грн за долар і вище, ніж на його зміцнення", — зазначив Родлер.

Економіст Олексій Кущ прогнозує, що в наступному році можна очікувати курс в діапазоні 27-30 грн за долар. Матимуть значення такі фактори, як зростання цін на енергоносії і відновлення попиту на імпорт. Крім того, з 1 січня можуть скоротитися обсяги прокачування газу через Україну, а це зменшить експортну виручку і матиме негативний вплив на курс.

Кущ зазначає, що при цьому експорт все менше залежить від металу і все більше від аграрного сектора, що є позитивним фактором, який буде тримати курс.

"Певну підтримку гривні надасть і постпандеміічне відновлення економіки: підтягнеться вгору металургія, можливі зрушення в інших сферах. І, нарешті, можна очікувати чергову розкрутку піраміди ОВДП, в ході якої відбудеться приплив спекулятивного капіталу на ринок від нерезидентів", — резюмував експерт.

Нагадаємо, експерт дав пораду українцям, в якій валюті зберігати гроші.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини