Головна Новини Бізнес фінанси Екс-міністр: після закритої наради у президента Нацбанк різко змінив свою політику
commentss НОВИНИ Всі новини

Екс-міністр: після закритої наради у президента Нацбанк різко змінив свою політику

Володимир Омелян розповідає, що для підтримки курсу національної валюти лише минулого тижня НБУ витратив близько 700 млн доларів – саме щойно отриманий транш МВФ

29 листопада 2021, 18:05
Поділіться публікацією:

Багато хто ще пам'ятає, як президент Володимир Зеленський радів минулого тижня, що отримав черговий транш від МВФ, який так чекали з 2020 року. Радість від 699 млн доларів кредиту була настільки великою, що ніхто навіть не читав оновлений меморандум із МВФ, де гордо стоїть підпис Зеленського. Це дуже дарма, тому що виборці Зеленського не звернули увагу на те, що там зовсім інше, ніж те, що обіцяв президент і під час виборів, і після, і зарплати, і тарифи. Як передає видання "Коментарі", про це на своїй сторінці у Facebook пише колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Екс-міністр: після закритої наради у президента Нацбанк різко змінив свою політику

Долари. Фото з відкритих джерел

"А які глобальні плани були з використання цього кредиту: і дороги, і соціалка, і армія… Але реальність виявилася геть іншою: після закритої наради в Президента Нацбанк змінив свою політику. При консервативному прогнозі у 23 гривні за долар, що було можливо з врахуванням макропоказників, золотовалютного резерву і інструментарію НБУ — було схвалене протилежне рішення і гривня почала падіння", – зазначив Володимир Омелян.

Він додає, що для підтримки курсу національної валюти тільки минулого тижня НБУ витратив близько 700 млн доларів – саме щойно отриманий транш МВФ. Падіння гривні зупинити не вдалося і сьогодні НБУ знову спалював валютні резерви. Та й розмови про неминучу війну та заклики президента до державного перевороту лише посилюють паніку на ринку.

"Дешева гривня, безумовно, на руку експортерам. Але при двозначній інфляції, стрімкому росту цін  на базові товари, послуги, енергоносії і комірне при фактично незмінних доходах населення — це лише поглибить соціальну кризу. І банкіри чудово знають, що зірвати стоп-кран валютної стабільності легко, а от зупинити цей процес потім — дуже складно…", – резюмував Омелян.

Читайте на порталі "Коментарі" — курс долара перевершив прогнози експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини