Головна Новини Бізнес фінанси Експерт розповів про вигоди для ОПЗ від проведення конкурсу з вибору давальницької сировини
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів про вигоди для ОПЗ від проведення конкурсу з вибору давальницької сировини

На думку Віктора Скаршевського, завод отримає додатковий фінансовий ресурс за оплату переробки сировини

19 квітня 2021, 17:57
Поділіться публікацією:

Одеський припортовий завод проводить новий конкурс із вибору постачальника давальницької сировини, розпочатий 29 березня. Згідно з умовами конкурсу, новий давалець повинен підвищити плату для заводу за переробку газу і збільшити поставки палива, зазначає економіст Віктор Скаршевський в матеріалі на порталі "Кореспондент".

Експерт розповів про вигоди для ОПЗ від проведення конкурсу з вибору давальницької сировини

Віктор Скаршевський. Фото із відкритих джерел

"Так як ОПЗ має можливості для нарощування обсягів виробництва, збільшена норма поставок газу, яку повинен щомісяця забезпечити давалець. За умови роботи двох агрегатів з виробництва карбаміду і двох аміачних агрегатів давалець повинен щомісячно поставляти 100-120 млн кубометрів газу, що дозволить провести до 52 тис. тонн товарного аміаку і більше 85 тис. тонн карбаміду.

Також підвищено мінімальний розмір плати за переробку сировини, що дозволить заводу отримати додатковий фінансовий ресурс. Згідно з новими умовами, за тонну аміаку ОПЗ отримає мінімум 42 долари, за тонну карбаміду — мінімум 61 долар без урахування додаткової премії, вирахованої за спеціальною формулою", — зазначає Скаршевський.

Також вказується, що керівництво ОПЗ при розробці умов конкурсу висунуло до його учасників жорсткі антикорупційні вимоги. Як стверджує Скаршевський, це зроблено "для недопущення повернення заводу під прямий або опосередкований контроль олігархічних груп і мінімізації ризиків роботи з комерційним структурами, що мають непрозору структуру власності".

За словами Скаршевського, давальницький механізм на сьогодні є найбільш реалістичним для забезпечення безперебійної роботи ОПЗ:

"В рамках давальницького контракту ОПЗ отримує фіксовану плату за переробку природного газу і володіє гарантованим каналом збуту виробленої продукції, при цьому всі ризики щодо волатильності котирувань на газ, карбамід та аміак бере на себе давалець.

Як стверджують в своїх заявах керівники ОПЗ, одна з пріоритетних завдань — не дати заводу зупинитися. Поки що ця задача виконується, що в умовах гострої рецесії української промисловості, яка посилилася з 2019 року, вже чимало.

Уже в найближчий час стане відомо ім'я нового давальця для ОПЗ. В результаті ОПЗ повинен отримати гарантію завантаження виробничих потужностей, а держава, як поточний власник заводу, зростання капіталізації ОПЗ напередодні стартує великої приватизації".

До другого етапу конкурсу, який відбудеться на біржі "Полонекс", допущені 7 компаній. Як вказує Скаршевський, механізм електронного аукціону виключає вплив людського фактора і заангажованість.

ОПЗ входить до переліку об'єктів великої приватизації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини