Головна Новини Бізнес фінанси Фінансовий прогноз на вересень: що буде з цінами та курсом валют
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінансовий прогноз на вересень: що буде з цінами та курсом валют

Експерти оцінили, яким в фінансово-економічному плані стане для України перший місяць осені-2021

31 серпня 2021, 18:35
Поділіться публікацією:

Вересень уже стоїть на порозі, що означає не тільки календарні, а й інші помітні зміни. Наприклад, щодо коливань на валютних ринках. "Коментарі" попросили експертів скласти фінансово-економічний прогноз на вересень: чого чекати Україні, якими будуть інфляція та курс валют, що на це впливає і може вплинути.

Фінансовий прогноз на вересень: що буде з цінами та курсом валют

Експерти розповіли про курс валют у вересні 2021 року. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Є чинники, які стримують економічне відновлення"

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин нагадує, що на вересень припадає пік виплат за зовнішніми зобов'язаннями.

"В цілому, тут не очікуємо ризиків для інвесторів, оскільки є запас міцності завдяки допомозі МВФ (було отримано 2,7 млрд доларів — ред.). Втім, ми негативно ставимося до можливості збільшення соціальних виплат за рахунок отриманої допомоги, тому що в такому випадку фактично з'їмо ресурси, і в перспективі не зможемо підтримувати стандарти на новому рівні", — підкреслює експерт.

За його словами, виходячи з ескалації на Донбасі, раніше висловлені прогнози можливого загострення ситуації у вересні на кордонах викликають побоювання. Істотним фактором залишиться і епідеміологічна ситуація при недостатньому рівні вакцинації.

"Ці фактори стримують економічне відновлення. Прогнози по його зростанню стримані, — зазначає Андрій Шевчишин. — Ціни сировини збільшили волатильність (мінливість). При цьому ціни енергоносіїв залишаються високими. Вважаймо, що гривня буде коригуватися в зоні 27,5 грн за долар, і можливо вище при посиленні негативних чинників".

"Важливо, що українська влада стримує ціни на енергоносії для населення"

Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко звертає увагу, що відновлення світової економіки в цьому році відбувається швидше, ніж прогнозували раніше експерти. Це ж стосується і зростання цін на світових ринках. Все це, зрозуміло, впливає і на Україну.

"Причина не тільки у відновленні ключових економік і зростанні попиту. Уряди продовжують вливати гроші в економіку у величезних обсягах. Наприклад, Федеральна резервна система (ФРС) США, як і раніше, купує казначейські облігації на 80 млрд доларів і цінні папери з іпотечним покриттям на 40 млрд доларів на місяць — як і в розпал пандемії в минулому році. Водночас через збереження карантинних заходів в ряді країн істотно зросли ціни на транспортування товарів. Це ще один фактор прискорення світової інфляції", — зазначає Артем Петренко.

Рекордне зростання цін на газ в Європі цього літа аналітики пояснюють, у тому числі, цілеспрямованими діями Росії, яка спеціально знизила поставки, прикриваючись ремонтом газопроводів. За словами експерта, ситуація на світовому ринку енергоносіїв не могла не позначитися на зростанні цін на всі споживчі товари в Україні.

Важливим внутрішнім фактором зростання цін у нашій країні в першій половині цього року стало, стверджує Артем Петренко, не так відновлення економіки, скільки зростання середніх зарплат.

"Номінальна середня зарплата влітку 2021 року рекордно перевищила еквівалент у 530 доларів. Звичайно, це також підстьобнуло інфляцію, — акцентує експерт. — Але до кінця року потенціал зростання цін в світі повинен вичерпатися, а інфляція стабілізуватися. Для цього є достатньо підстав. Ряд центробанків країн, які розвиваються, вже підвищили відсоткові ставки. І хоча ключові розвинені країни в цьому році цього не планують, 27 серпня голова ФРС Джером Пауелл заявив, що економіка США досягла тієї точки, коли вона більше не потребує існуючих обсягів підтримки з боку Федрезерву. І натякнув на швидке скорочення вливань в економіку для гальмування інфляції".

Заступник директора INTENS зазначає, що через прекрасні оцінки врожаю зернових в Україні, незважаючи на зростання в кінці серпня світових цін на пшеницю, в нашій країні ціни, навпаки, знижувалися.

"Важливо, що українська влада стримує ціни на енергоносії для населення, — підкреслює Артем Петренко. — Таким чином, ризик, що в 2021 році інфляція в Україні таки перевищить психологічну позначку в 10%, хоч і зберігається (при прогнозі НБУ в 9,6%), але це перевищення не буде значним. Очевидно, критичний поріг у 12%, встановлений нещодавно затвердженою Стратегією економічної безпеки, перевищено не буде".

Експерт вважає, що в уряду України достатньо ресурсів для покриття бюджетного дефіциту, у Нацбанку — можливостей не допускати різкого зниження курсу гривні, а економічна ситуація цілком стабільна.

"Тому зростання цін в Україні, що має об'єктивні причини, не буде ні катастрофічним, як стверджують політикани, ні тривалим", — резюмує Петренко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що трудова міграція в Україні як і раніше не знижує обертів. Наші співвітчизники поспішають за кордон в пошуках роботи, а після передають фінансову допомогу залишилися в країні родичам. У Нацбанку розповіли, яку суму заробітчанам вдалося "переправити" на батьківщину за перші шість місяців 2021 року. Подробиці читайте в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини