Головна Новини Бізнес фінанси Гучний бізнес-скандал навколо компанії "Агродом": ціна питання 10 млн доларів
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучний бізнес-скандал навколо компанії "Агродом": ціна питання 10 млн доларів

Через бюрократію, корупцію і кумівство знижується інвестиційна привабливість України

17 серпня 2021, 14:48
Поділіться публікацією:

Уже протягом двох років в Україні спостерігається тенденція до відтоку інвестиції. У Європейській бізнес-асоціації вважають, що інвестиційна привабливість нашої країни погіршується, в першу чергу, через бюрократію, корупцію і кумівство. У такій ситуації інвестору відстояти в судах законні інтереси шансів мало. Один з недавніх прикладів — гучний бізнес-конфлікт навколо компанії "Агродом".

Гучний бізнес-скандал навколо компанії "Агродом": ціна питання 10 млн доларів

Агродом. Фото: з відкритих джерел

Про це йдеться в сюжеті програми "Подробиці", яка виходить на телеканалі "Інтер".

Раніше підприємство "Агродом" належало нардепу Валерію Давиденко, який загинув у 2020 році. Ще за життя він взяв кредит на суму 11 млн доларів у компанії Kernel. У договорі зазначено, що в разі неповернення боргу управління "Агродомом", має перейти під крило кредитодавця. Так і сталося.

"У 2020 році з боку позичальника стався дефолт по сплаті відсотків, що призвело до зобов'язань дострокового погашення кредиту. Такі обставини стали наслідком припинення зобов'язання Kernel по зворотного продажу частки на користь матері Валерія Давиденко ", — йдеться в офіційній заяві компанії Kernel.

Однак зараз вдова і мати нардепа вирішили повернути собі управління над компанією і звинувачують Kernel в нібито рейдерському захопленні. Вони розгорнули цілу інформкампанію, з їх подачі відкрито понад півсотні кримінальних справ стосовно Kernel і його керівництва.

Втім, родина Давиденко не єдині зацікавлені особи. Згідно з даними з відкритих реєстрів, серед бенефіціарів, до березня цього року значився Олександр Бедриківський, син ексзаступника міністра внутрішніх справ Володимира Бедриківського (займав високі пости в МВС і ГПУ за часів Юрія Луценка), який дотепер працює в прокуратурі.

Як інформує видання "Апостроф", саме Бедриківський-старший ще за життя Давиденко вклав в компанію "Агродом" 15 млн доларів, зробивши свого сина співзасновником. Частку сина Бедриківський-старший вже продав, але вплив на підприємство зберіг.

"Часткою 12,5%, яка нібито належить матері покійного Давиденко, насправді теж володіє Бедриківський. Саме тому він вимагає від Kernel 10 млн дол.", — пише" Апостроф ".

Як відзначили журналісти Інтера, Володимир Бедриківський — людина не бідна. Разом з дружиною у 2019 році, згідно з декларацією, він заробив 4 млн грн. Стільки ж знаходиться на рахунках в банках. Їздить Бедриківський-старший на автомобілі майже за 2 млн грн, живе в особняку на 500 квадратів. При цьому інформації про сина немає ні в його декларації, ні в інших відкритих джерелах. Журналісти намагалися зв'язатися з Бедриківський-молодшим. Однак їм ніхто так і не відповів.

Сім'я Давиденко пробувала оскаржити продаж "Агродома" компанії Kernel через Антимонопольний комітет. У розгляді заяви їм відмовили через відсутність доказових документів на управління. Однак розвиток конфлікту триває в судах. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини