Головна Новини Бізнес фінанси Хитрість чи просто пшик: що ховається за рішенням НБУ різко знизити облікову ставку
commentss НОВИНИ Всі новини

Хитрість чи просто пшик: що ховається за рішенням НБУ різко знизити облікову ставку

Ставки з рефінансування банків та депозитних сертифікатів НБУ залишилися незмінними

26 жовтня 2023, 18:27
Поділіться публікацією:

Нацбанк ухвалив рішення різко знизити облікову ставку. Із 27 жовтня вона буде на рівні 16%. У липні облікова ставка знизилася до 22%, а з 15 вересня – до 20% річних. Як повідомив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, наступне зниження облікової ставки планується вже у грудні. Про що говорять такі кроки НБУ? Що відбувається в українській економіці та на валютно-фінансовому ринку? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Хитрість чи просто пшик: що ховається за рішенням НБУ різко знизити облікову ставку

НБУ. Фото: з відкритих джерел

Знижуючи ставку, НБУ автоматично зменшує платежі Мінфіну з ОВДП

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран називає таке зниження ставки НБУ технічним, виключно в інтересах уряду.

"Справа в тому, що ставки з рефінансування банків та депозитних сертифікатів НБУ залишилися незмінними, – пояснює він. – Нагадаю, що в портфелі НБУ є чимала частка ОВДП, дохідність за якими була прив'язана саме до облікової ставки. Тому, знижуючи ставку, НБУ автоматично зменшує платежі Мінфіну за цими ОВДП".

На думку експерта – це невелика поступка для уряду країни, що воює. Але позитив у тому, наголошує він, що зміни почалися.

"Цікаво, що в офіційній комунікації за ставкою НБУ сором'язливо промовчав про свою поступку уряду, традиційно лякаючи нас "ризиком високої інфляції" та згадавши про зміни у системі операційного дизайну, – зазначає Віталій Шапран. – Втім, я думаю, що в уряді помітять цю поступку. За попередніми розрахунками, економія для бюджету становитиме близько 1 млрд грн".

Заява ні про що

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак міркує наступним чином:

"За цим зниженням облікової ставки не стоїть нічого. Просто – пшик. Слід розуміти, що облікова ставка – це такий якір, до якого прив'язують інші ставки. А саме – ставка на овернайт (коли НБУ бере кошти до наступного робочого дня), ставка за депозитами для банків, кредитами для банків. Цього разу Нацбанк змінив показник якоря, не змінюючи решту ставок. Тож це просто заява ні про що".

Цікавіші, на думку експерта, інші дані, які сьогодні навів НБУ. Наприклад, він знижує очікувану інфляцію цього року з нинішніх 7,1% до приблизно 5,8%. Наступного року вона теж буде меншою за 10%, хоч були більш негативні очікування.

Плюс – Нацбанк суттєво покращив показник зростання ВВП цього року, очікуючи його на рівні 5% (раніше було близько 3%). Це хороша новина, упевнений Тарас Козак, наголошуючи, що НБУ має достатню кількість даних, щоб чітко прогнозувати такі показники.

"Я не знаю, чому регулятор облікову ставку знизив, а решту – ні. При цьому НБУ вчиняє цього місяця другу подібну малозрозумілу дію. Нагадаю, що на початку жовтня він уже змінив фіксований курс на так зване гнучке регулювання. Після чого нічого особливого не було. Коливання були буквально на копійки. До того ж, чому сталися навіть ці коливання – ринок не розуміє… Тепер – заява про зміну облікової ставки, за чим у такому вигляді теж немає жодних вагомих наслідків. Таке враження, що НБУ знижує рівень довіри до своїх рішень. Тому що підкреслює щось не надто суттєве", – констатує експерт.

Відповідь на запитання, чому знизили ставку, криється у трьох причинах

Власник медіа-холдингу "Коментарі" Віктор Гольдський зазначає, на запитання – Нацбанк знизив облікову ставку до 16% – добре це чи погано, можна коротко відповісти: "Це ніяк".

"Все одно, яку ставку встановлює НБУ, оскільки в українських реаліях вона аж ніяк не є інструментом монетарної політики, спрямованим на зміну економічної ситуації в країні. По-перше, ставки за депозитними сертифікатами залишилися незмінними. Отже, банки зароблятимуть навіть більше, ніж заробляли. По-друге, ставка рефінансу становить 22%. Чи то такий рівень інфляції визначив для себе НБУ, чи то намагається таким чином вв'язати надмірно надруковану гривню. По-третє, реальні відсоткові ставки за кредитами в банках ніяк не підв'язані до рівня облікової ставки", – наголосив експерт.

На його думку, відповідь на запитання, чому знизили ставку, криється у трьох причинах.

1. Піар — дивіться, які всі молодці, економіка відроджується та інша лабуда.

2. Треба щось робити із зайвою грошовою масою. Гривні надруковано стільки, що вона зі всіх кишень стирчить. І, якщо її не пов'язати, то курс долара, як у лихі 90-ті, по годинах звірятимемо. Тому надія на те, що фізики, та й юр.особи, почнуть активніше кредити брати і тим самим тиск грошової маси зменшувати.

3. Ну, і найнеймовірніша – НБУ пішов назустріч Мінфіну: Нацбанк є основним власником ОВДП, а їх обслуговування прив'язане до розміру УС. Таким чином, знизивши облікову ставку, НБУ заощадив Мінфіну "круглу цифру".

Читайте також на порталі "Коментарі" – виїзд чоловіків за кордон можуть офіційно узаконити: плюси та мінуси такої ініціативи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини