Головна Новини Бізнес фінанси Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового року популярний салат
commentss НОВИНИ Всі новини

Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового року популярний салат

За рік продукти подорожчали, але можна заощадити

28 грудня 2020, 10:37
Поділіться публікацією:

Зовсім скоро всі ми зберемося за святковим столом, і як же обійтися без культової  традиційної страви — салату олів'є? Аналітики з Української аграрної конфедерації підрахували, скільки в цьому році доведеться заплатити за продукти, з яких потрібно готувати салат. Експерти розраховували суму, яку доведеться віддати за 2 кілограми олів'є. В цьому році — це 152 гривні, що на 7 гривень більше, ніж у 2019.

Індекс олів'є: скільки коштує приготувати до Нового року популярний салат

ФОТО: З відкритих джерел

Аналітики зробили висновок, що більшість овочів, які потрібні для приготування, є доступними для гаманців українців. Наприклад, за рік кілограм картоплі та моркви подешевшали на 2,3 грн і 1,2 грн відповідно. Це означає, що кілограм картоплі зараз коштує 9,9 грн (було 12,24 грн), моркви — 4,68 грн (було 5,9 грн). Доступнішою для населення стала і зелена цибуля. Її ціна повинна скласти 17,2 грн за 100 г, що на 9,5% менше в порівнянні з 2019 роком.

Експерти також відзначають достатнє зниження ціни на зелений горошок. Якщо минулого року його можна було придбати за 67,2 грн/кг, то зараз він дешевше на 16 гривень. Таким чином кілограм горошку можна купити за 51,2 грн. Попри це, в організації підкреслили невтішну ситуацію з вітчизняним горохом через зниження валового збору продукції.

Аналітики також повідомили, що в цьому році досить подорожчали солоні огірки. У грудні 2020 року їхня ціна зросла на 12,98 грн, і тепер за кілограм доведеться заплатити 95,66 грн. Також зросла ціна на майонез і яйця.

Головний інгредієнт олів'є — ковбаса — за 2020 рік подорожчала на 8%. Це означає, що зараз ковбасу можна придбати за 166,9 грн / кг, а в грудні 2019 року цей товар коштував 153,5 грн/кг.

Однак експерти запевняють, що на страві можна заощадити, замінивши ковбасу м'ясом, зокрема курячим філе. Тоді 2 кілограми новорічної страви на всю сім'ю коштуватиме 119,6 грн.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, як готують олів'є в різних країнах світу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергій

28 грудня 2020, 12:53

навіть не гадав, що нашим аналітикам зовсім нічим зайнятись як розрахунками вартості салатів.


Новини