Головна Новини Бізнес фінанси Кількість операцій в системі електронних платежів НБУ впала на майже 20%
commentss НОВИНИ Всі новини

Кількість операцій в системі електронних платежів НБУ впала на майже 20%

За рік кількість операцій у СЕП НБУ зменшилася на 18,7%

24 січня 2023, 17:50
Поділіться публікацією:

Протягом 2022 року в СЕП здійснено майже 363 млн платежів на суму понад 133 трильйонів гривень. Роком раніше було 446 мільйонів платежів на суму понад 57 трильйонів гривень. Про це пишуть "Коментарі" з посиланням на портал Національного банку України.

Кількість операцій в системі електронних платежів НБУ впала на майже 20%

Фото з відкритих джерел


"У середньому за один банківський день у СЕП упродовж минулого року оброблялося близько 1,4 млн платежів на суму близько 515 млрд грн. Водночас потенційно система здатна обробляти впродовж одного банківського дня практично у 10 разів більше платежів, ніж теперішні обсяги", — сказано у повідомленні. 


Згідно з даними НБУ, більшість платежів у 2022-му надіслали в СЕП банки України та їхні філії – 96% від їх загальної кількості.

При цьому за кількістю найчастіше оброблялися невеликі платежі:

до 1 тис. грн – 45%;

від 1 тис. грн до 100 тис. грн – 51%;

від 100 тис. грн і більше – 4%.


У регуляторі зазначили, що попри розв‘язану Росією війну, СЕП працює штатно та безвідмовно, банки – учасники СЕП здійснюють платежі клієнтів у звичайному режимі. У Нацбанку додали, що триває підготовка до переходу на нове покоління СЕП, що "надасть банкам та бізнесу нові можливості, посилить безпеку платежів та конкуренцію між учасниками ринку".


Перехід на нове покоління СЕП – на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (зараз система працює у режимі 23/7) — очікується 1 квітня 2023 року. 


"Разом з упровадженням IBAN це створює технологічне підґрунтя для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізації функціоналу миттєвих платежів в Україні", — додали в НБУ. 


Як відомо, СЕП забезпечує проведення міжбанківських розрахунків через рахунки, відкриті в Національному банку. У системі здійснюється 97% міжбанківських розрахунків у національній валюті в межах нашої країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини