Головна Новини Бізнес фінанси Кирило Шевченко назвав умови для виділення Україні чергового траншу МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Кирило Шевченко назвав умови для виділення Україні чергового траншу МВФ

Серед умов МВФ знаходиться і посилення позицій Нацбанку

25 лютого 2021, 14:52
Поділіться публікацією:

Щоб мати можливість отримати необхідне фінансування від Міжнародного валютного фонду, Україні слід вирішити наявні проблеми у фіскальній, а також енергетичній сферах, і не забути про боротьбу з коррупцією. Такої думку дотримується глава Національного банку України Кирило Шевченко, про що він заявив на зустрічі з послами країн Великої сімки.

Кирило Шевченко назвав умови для виділення Україні чергового траншу МВФ

Голова НБУ розповів про співпрацю із місією МВФ. Фото: Dmitriy Larin

Крім іншого, Шевченко зазначив, що під час роботи місії МВФ в Україні (21-23 грудня 2020 го і 11 січня-12 лютого 2021 року — ред.) уряду вдалося визначити конкретні подальші кроки для продовження співпраці.

"Що стосується частини програми в рамках відповідальності НБУ, то у нас немає розбіжностей з експертами Фонду. Навпаки, є спільне бачення результату — це посилення незалежності НБУ, його здатності, вдосконалення взаємодії між Радою і Правлінням НБУ, корпоративного управління в банках і вирішення питання повернення активів збанкрутілих банків", — підкреслив глава НБУ.

На сьогодні Нацбанк вже виступив ініціатором створення першого в Україні спеціалізованого фінансового суду. Така тактика дозволить сформувати якісно новий підхід в регулюванні портфеля непрацюючих кредитів. Також подібні дії допоможуть в дієвого захисту прав кредиторів і інвесторів.

Крім цього частка непрацюючих кредитів в українських банках в 2020 році знизилася до 41% (з позначки в понад 48%). Такий результат став можливий завдяки співпраці Нацбанку, уряду і самих фінансових установ.

Слід відзначити і те, що НБУ визначив межі вимог до організації процесу управління проблемними активами. Банки, в свою чергу, подали необхідні стратегії управління NPL.

Ще в рамках співпраці із МВФ Нацбанк сприяв визначенню критеріїв для списання непрацюючих активів, що теж є важливою частиною вимоги місії Фонду.

"Зменшення частки держави в банківській системі — це одне зі стратегічних завдань. Перша ластівка — це недавня кредитна угода між Міністерством фінансів України, IFC та Укргазбанком із можливістю конвертації кредитних коштів в статутний капітал банку. Це потужний сигнал інвесторам", — зазначив Шевченко.

Нацбанк виступає за продовження переговорів між ЄБРР і Ощадбанком. Для того, щоб відбулося входження іноземного інвестора в капітал Ощадбанку, банку необхідно приєднатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для цього в високих колах вже підготовлений відповідний проект Закону України. Це, а також реструктуризація боргу Фонду гарантування перед Міністерством фінансів, дозволить збільшити гарантовану суму для відшкодування вкладникам.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" цікавилися у експертів, яким чином Україна може впоратися без траншу від МВФ і чим взагалі "загрожує" відсутність кредитних грошей.

Також на порталі вдасться дізнатися, чому МВФ не виділив гроші на транш — на думку президента Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини