Головна Новини Бізнес фінанси Колишній Альфа-Банк стане державним: що стоїть за цим рішенням – чи є ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Колишній Альфа-Банк стане державним: що стоїть за цим рішенням – чи є ризики

Націоналізацію Sense Bank розпочато саме зараз, тому що було ухвалено відповідний закон – і підписано президентом

21 липня 2023, 10:50
Поділіться публікацією:








Нацбанк України вивів Sense Bank (колишній "Альфа-Банк") Фрідмана з ринку. Це початок переходу до націоналізації. Голова НБУ Андрій Пишний пояснив таке рішення тим, що у банку знижувалися показники регулятивного капіталу, а рішення нібито ухвалено "з метою забезпечення фінансової стабільності". Голова правління Sense Bank Алла Комісаренко заявила, що залишає свою посаду і вже з 21 липня починається процес переходу банку до держвласності. Президент Зеленський приділив цьому моменту увагу у своєму вечірньому зверненні, наголосивши, що Кабміну необхідно розглянути відповідні пропозиції НБУ та підтримати їх – "на користь вкладників, заради фінансової стабільності та елементарної справедливості". Про що говорять ці рішення? Чому прийняті саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Колишній Альфа-Банк стане державним: що стоїть за цим рішенням – чи є ризики

Sense Bank

Перехід під контроль держави Sense Bank – це безболісно для клієнтів, для системи, банк стає навіть надійнішим

Інвестиційний банкір Сергій Фурса поділився такою думкою:

"Відповідні дії робляться саме зараз, тому що було ухвалено відповідний закон – і підписано президентом. Це відкрило можливість націоналізації банку, акціонерами якого, як відомо, були російські олігархи. Фактично бачимо наявність політичної волі".

Особливих ризиків немає, упевнений експерт. Ми, нагадує він, маємо позитивний приклад "Приватбанку". Перехід під контроль держави – це безболісно для клієнтів, системи. Банк стає навіть надійнішим, пояснює Сергій Фурса.

Частка держави у банківській системі збільшується, але не критично, вважає він.

З наближенням нашої перемоги всі банки, крім одного державного, необхідно буде терміново приватизувати

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман наголошує, що долю Sense Bank було вирішено давно.

"Ідея про його націоналізацію обговорювалася близько року. На українському ринку не може існувати банк, пов'язаний із РФ або що належить росіянину. Це питання нацбезпеки, фінансової стабільності України, – наголошує експерт. – Тож усі чекали відповідних змін у законодавстві, ухвалення профільного закону про можливість націоналізації підсанкційних банків. Закон був нещодавно ухвалений – і процедура почалася".

За словами експерта, Sense Bank – єдина фінансова установа такого плану. Тож більше таких націоналізацій не планується.

"А ця пройде, впевнений, спокійно, у штатному режимі. І піде на користь нашому фінансовому сектору", – наголошує Олег Гетман.

Водночас, продовжує він, частка держави, яка у банківському секторі й так була понад 50%, знову зросла. Наближаючись зараз, мабуть, до 60%. І це – негатив.

"Це тимчасове явище, його можна виправдати на час війни. Але щойно вщухатимуть військові дії, з наближенням нашої перемоги, всі банки, крім одного державного, необхідно буде терміново приватизувати, – вважає експерт. – Це записано у стратегії НБУ, у всіх програмних документах. Частка держави у банківському секторі не повинна перевищувати 5-10%".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто може допомогти Україні з поновленням зернової угоди – чи спрацює шантаж РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини