Головна Новини Бізнес фінанси Криптовалюта VS e-гривня: які перспективи їх застосування в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Криптовалюта VS e-гривня: які перспективи їх застосування в Україні

Електронні гроші в Україні: які є нюанси розповіли експерти

27 квітня 2022, 13:09
Поділіться публікацією:

В Україні легалізовано віртуальні активи. З початком широкомасштабного вторгнення росії на територію України чимало благодійних фондів відкрили рахунки для криптовалюти, збираючи кошти на амуніцію для ЗСУ, гуманітарні потреби українців. В майбутньому є перспективи розвитку електронної платіжної системи, де будуть використовуватися електронні гроші. Ними можуть стати криптовалюта або електронні гривні. Раніше голова департаменту стратегії та розвитку Нацбанку Арсен Макарчук заявляв, що місцеву цифрову українську валюту (CBDC) введуть в експлуатацію наприкінці 2022 року. Які є перспективи на фінансовому ринку розповіли експерти.

Криптовалюта VS e-гривня: які перспективи їх застосування в Україні

Фото ілюстративне / Pixabay

Співзасновник Аналітичної консалтингової агенції "Українська Фабрика Думки", кандидат наук держуправління Юрій Гаврилечко вважає, що електронним платежам буде надаватися перевага, якщо економіка держави почне модернізуватися. Втім, криптовалюту грошима назвати важко, додає він.

"Щодо ефективності (електронної гривні чи криптовалюти в українській фінансовій системі в майбутньому — ред.), то все залежатиме від того, якою буде тип економіки після нашої Перемоги. Якщо намагатися нічого не змінювати, а такий ризик, виходячи з аналізу законопроектів, що продукуються ВРУ, є надвисоким, то найбільш ефективними будуть платежі в готівковій формі. Якщо економіка буде модернізуватися — то електронні платежі. А про використання криптовалюти як саме засобу платежу поки що не варто говорити, бо криптовалюта — це актив, а не гроші. Відповідно, обмін активами це свого роду бартер. А бартер ніколи не був ефективнішим за гроші", — наголошує Юрій Гаврилечко.

Аналітик компанії Esperio Олександр Болтян переконаний, що майбутнє за електронною гривнею, яку може випускати Нацбанк. Застосування національної електронної валюти сприятиме прозорості трансакцій та допомагатиме в боротьбі з корупцією. 

"Електронна гривня, це наступний крок для країни у розвитку електронних платежів. Це крок відповідно до вимог часу. Завдяки електронним грошам, захищеним Національними Банками, на відміну від криптовалют, які нічим не захищені, швидкість переказів не постраждає. Але всі платежі будуть регульованими, відстежуваними та прозорими. Завдяки наявності електронних грошей простіше боротиметься з рівнем корупції у всьому світі, не лише в Україні", — наголошує експерт.

Однак є проблема невчасності розробки електронної гривні, хоча вона більш перспективна з огляду на можливість відстеження платежів та державний захист вкладів НБУ. А от швидкість переказів така ж як для криптовалюти.

"Якщо вибирати між криптовалютою та електронною валютою, то для України перспективніша електронна валюта, оскільки це забезпечить прозорість пересування грошових коштів як усередині країни, так і за її межами. Кожен платіж матиме чітке призначення та піти в інших цілях не зможе. Просто кажучи – красти гроші не зможуть. Для простих громадян електронна гривня не має відмінностей від грошей на банківській картці. Відмінності лише в емісії з боку НБУ та обліку", — додає він.

До переваг розрахунків криптовалютою експерт відносить: швидкість переказів між гаманцями, невелика комісія. До мінусів — непрозорість трансакцій, відсутність регулювання крипторинку, відсутність оподаткування прибутку на криптовалютній торгівлі, прибутку, який отримує людина у крипті, адже бюджет недоотримує кошти.

"Для України та українців перевага в тому, що інфраструктура вже відбудована. Криптовалюту можна перевести до різних країн і навіть робити за криптовалюту якісь покупки. Для держави і для бізнесу, і для людей – мінусом є відсутність регулювання крипторинку. Бізнес, коли проводить оплату за товари та послуги у криптовалюті, не має змоги звітувати за платежами. Люди, які отримують оплату в криптовалюті, також згодом не зможуть відзвітувати за припливом коштів. І, якщо, наприклад, держава попросить звітувати про кошти, за які куплені машини, будинки та інші блага цивілізації, у людини можуть виникнути проблеми", — наголосив Олександр Болтян.

На його думку, в Україні все ж криптовалюта буде в пріоритеті, адже наявна інфраструктура.

Як повідомляв портал, Україна увійшла в топ-5 країн світу за обсягом транзакцій з криптовалютами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини