Головна Новини Бізнес фінанси Куди краще вкладати гроші під час війни: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Куди краще вкладати гроші під час війни: думки експертів

Видання запитало у фінансистів, який інструмент у нинішніх умовах найкраще вирішує проблему збереження й примноження заощаджень.

17 лютого 2023, 17:45 comments1377
Поділіться публікацією:

Голова інвестиційної компанії “Універ” Тарас Козак наголошує: вирішуючи, куди вкласти гроші, варто притримуватися принципу диверсифікації. 

Куди краще вкладати гроші під час війни: думки експертів

Фото: pixabay


“Є класичне правило інвестування: не тримай усі яйця в одному кошику. Мається на увазі, що частину грошей краще зберігати в іноземній валюті, частину — в національній; частину — в банку, частину — в готівці; частину — в нерухомості, частину, за можливості, в закордонних активах. Тобто розкладати купку в різні активи. Чим більша купка, тим більша можливість різні активи набрати”, — пояснює фінансист. 


Якщо ж окремо говорити про гривневі інвестиції, то краще віддати перевагу ОВДП — облігаціям внутрішньої державної позики, які випускає Міністерство фінансів України.


“Гривневі ОВДП — найвища дохідність, відсутність податків, державна гарантія, можливість придбати на будь-які терміни — від місяця до двох-трьох років", — каже експерт.


Є й валютні ОВДП, продовжує Козак, однак їх дохідність становить приблизно 4% в доларах. Але ж ми знаємо, що інфляція в доларах теж немаленька, додав він. 


“У такого інструменту, як ОВДП, чималі перспективи, — погоджується фінансовий експерт Ярослав Жаліло. - По-перше, він достатньо надійний, бо гарантований державною. По-друге, він достатньо дохідний — відсоток більший, ніж за депозитом”. 


Відносно низька популярність цього інвестиційного інструменту, на його думку, пояснюється новизною — люди не звикли до нього, а крім того, вони не усвідомлюють вигоди від співвідношення гарантованості, дохідності, ризиків і т.д. 


“Є сенс тримати якусь невеличку частину в готівковій валюті, — ділиться думками керівник “Універ”. — Тому що продовжуються обстріли, всіляке може трапитися і може зникнути доступ до мережі обслуговування банків, хоча ситуація з цим покращилася — є мережа Powerbanking, коли банки працюють навіть при відключенні електропостачання”. 


Однак експерт застерігає: вкладати всі заощадження в готівкову валюту небезпечно.


“Чому не все у валюту? Чому, наприклад, готівкові долари — не найкраще вкладення? — запитує Козак. — По-перше, у зв’язку з тим, що є проблеми з теплопостачанням, усе більше й більше людей користується електричними чи газовими грілками, кількість пожеж зростає. Тому не виключено, що ці ваші запаси згорять”. 








Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини