Головна Новини Бізнес фінанси Куди «попливе» курс долара у 2021 році — прогнози експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Куди «попливе» курс долара у 2021 році — прогнози експерта

Оптимістичні прогнози стануть реальністю, якщо Нацбанку не доведеться вимушено «вмикати друкарський верстат»

5 січня 2021, 04:40 comments2051
Поділіться публікацією:

Долар — один із орієнтирів як внутрішньої, так і зовнішньої політики в Україні. Президент інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак розповів "Коментарям", які чинники можуть вплинути на курс "зеленої" валюти у 2021 році.

Куди «попливе» курс долара у 2021 році — прогнози експерта

Особливих коливань долара експерт не прогнозує. Фото: Getty Images

Першочергово все залежатиме від суми, що складатиме дефіцит бюджету (сьогодні це мінімум 240 млрд грн — ред.), і росту ВВП.

Експерт вважає, що базовий сценарій, який закладений в основі бюджету на 2021 рік, цілком може справдитися. Це станеться, якщо жодних "жорстких" коливань у різні боки на політичній арені не станеться; отже, ріст ВВП досягне 3%, а курс долара залишиться у районі 28-29 грн.

Спеціальний "песимістичний" сценарій включає у себе продовження коронавірусної пандемії, введення додаткових обмежень, а також раптову втрату підтримки західними країнами.

"Якщо не зможуть знайти кошти на ринку, може постати питання про друкування грошей Нацбанком. Якщо мова піде про суму в 50-100 млрд грн на рік, то курс "попливе" — буде 30-32 грн за долар", — стверджує Тарас Козак.

При цьому всьому коливання на українському ринку валюти можуть залежати і від впливу інших держав, зокрема США, де в січні відбудеться інавгурація новообраного президента Джо Байдена, і від інтенсивності воєнних дій на Донбасі тощо.

Утім, є й третій, "оптимістичний", сценарій. Якщо Нацбанк не "ввімкне верстат", девальвації гривні не відбудеться, а ВВП вдасться зрости до 5%, українці можуть розраховувати на курс у 27-28 грн за долар.

Раніше "Коментарі" детально пояснювали, як коронавірусна пандемія впливає на валютний ринок по всьому світу.

Крім того, на порталі можна дізнатися, що ж такого зробив Дональд Трамп, аби наприкінці 2020 року долар різко "обвалився".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини