Головна Новини Бізнес фінанси Курс може перевищити 29,1 грн за долар: експерт пояснив загрозу
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс може перевищити 29,1 грн за долар: експерт пояснив загрозу

Експерт спрогнозував, як може девальвувати гривня

17 лютого 2021, 06:50
Поділіться публікацією:

Коливання курсу гривні пояснюються коронавірусом, обмеженнями і зняттям таких. Про це розповів в матеріалі "Коментарів" глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Курс може перевищити 29,1 грн за долар: експерт пояснив загрозу

Фото з відкритих джерел

Як зазначив експерт, українці повернулися до активного відпочинку, тоді як у багатьох інших країнах до цього часу діють серйозні обмеження. Тому останнім часом був підвищений попит на гривню.

"Бачили коливання навіть у бік незначного її зміцнення. Але нагадаю, що в бюджеті закладено курс у 29,1 грн за 1 долар. І незабаром ми можемо вже очікувати незначну девальвацію. В тому числі через чергову невдачу в переговорах з МВФ", — говорить Новак.

Поки з економічної точки зору все не так критично, додає експерт. Так, золото-валютні резерви знаходяться на рекордному рівні, зовнішня торгівля збалансувалася (завдяки коронакризі Україна стала значно менше імпортувати, причому експорт впав не так сильно, як імпорт).

"Але якщо транші МВФ не прийдуть в першій половині року, можуть виникнути проблеми, — попереджає експерт. — Річ у тому, що в другому півріччі ми повинні виплатити 450 млрд грн боргових зобов'язань. Пройти ці виплати без допомоги ззовні буде складно. Співпраця з МВФ важлива ще тим, що до нього прив'язані транші Євросоюзу. Це — орієнтир для всіх наших кредиторів. І те, що місія МВФ залишила Україну ні з чим — це сигнал нашої влади. Зобов'язання потрібно виконувати. Особливо в боротьбі з корупцією і реформуванням судової системи".

Експерт упевнений, що якщо українська влада не буде демонструвати прогрес за цими напрямками, програма співпраці МВФ з Україною буде припинена.

"На курсі гривні це відіб'ється негативно. Можна очікувати навіть значно глибшої девальвації, ніж 29,1, що закладені в бюджеті", — резюмував Новак.

Нагадаємо, раніше експерт спрогнозував просідання курсу і назвав позначку, до якої може дійти гривня найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини