Головна Новини Бізнес фінанси 2023-го друкарський станок зупинять: про що говорять такі наміри та дії НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

2023-го друкарський станок зупинять: про що говорять такі наміри та дії НБУ

Своєю заявою про згортання «друкарського верстата» у 2023 році нове керівництво Нацбанку намагається протистояти гіперінфляції

27 листопада 2022, 11:45 comments1765
Поділіться публікацією:

З 2023 року емісійне фінансування держбюджету України (часткове покриття видатків за рахунок друку гривні) припиниться. Про це стало відомо за підсумками зустрічі голови НБУ Андрія Пишного та його заступника Сергія Ніколайчука з послом США в Україні Бріджіт Брінк та радником з економічних питань посольства США Хезер Гезерт. Як оцінюєте дані заяви та дії НБУ останнім часом? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

2023-го друкарський станок зупинять: про що говорять такі наміри та дії НБУ

Гривні. Фото з відкритих джерел

Гарантувати, що друкарський верстат буде повністю зупинено неможливо

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин наголошує, що центральні банки у країнах з адекватною економічною та фіскальною політикою завжди захищають свою незалежність від уряду. При цьому, зазначає він, стабільність національної валюти та контроль інфляції, як і раніше, є ключовими завданнями для Центробанків.

"У світлі викладеного, а також того факту, що інфляційні очікування в Україні зростають і поступово наближаються до позначки за 30% на рік, спроби подальшої активної монетизації видатків бюджету та державного боргу ін'єкціями НБУ – це пряма дорога до гіперінфляційної спіралі. Цьому і намагається протистояти нове керівництво Нацбанку своєю заявою про згортання "друкарського верстата" у 2023 році. Позиція, на мій погляд, цілком професійна та обґрунтована. Долар по 60 нікому в нашій країні не потрібен", – пояснює В'ячеслав Черкашин.

Але це, на жаль, теорія, наголошує він. А війна в Україні – це жорстока дійсність. І гарантувати, що друкарський верстат буде повністю зупинено неможливо.

"Швидше за все, подібні заяви (стоп верстат) слід трактувати як цільові маяки, яких потрібно прагнути, – розмірковує аналітик. – Але остаточне рішення про емісію прийматиметься за результатами оцінки ситуації, що існувала на той момент, включаючи розміри підтримки України з боку цивілізованого світу, в тому числі завдяки новій програмі з МВФ".

Якщо нам наступного року закордонні партнери не дадуть 40 млрд доларів, то друк грошей буде

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Емісія – це, звісно, недобре. Але якщо нам наступного року закордонні партнери не дадуть 40 млрд доларів, то друк грошей буде. Тому що до держбюджету-2023 закладено "дірку" в один трильйон грн. І закривати її планується за рахунок коштів із-за кордону. Якщо їх не дадуть – буде емісія, якщо дадуть – не буде.

Щодо дій НБУ в цілому, то експерт оцінює їх як позитивні.

"Банківська система працює, незважаючи на величезні проблеми (війна загалом та обстріли зокрема, проблеми з електрикою). Навіть у прифронтовій зоні, на підконтрольних нам територіях, діють відділення, банкомати, йдуть платежі", – зазначає Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять нові заяви Столтенберга — чи можуть країни НАТО збільшити підтримку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини