Головна Новини Бізнес фінанси Менше звітності та сформована стратегія відбудови: чого банки очікують від влади у 2023 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Менше звітності та сформована стратегія відбудови: чого банки очікують від влади у 2023 році

Банкіри й експерти розказали про наболіле банківського сектору

20 січня 2023, 17:06 comments2300
Поділіться публікацією:

Єжи Яцек Шугаєв, голова правління АТ "Кредобанк" каже: перш за все банки очікують, що регулятор не відволікатиме надмірною звітністю, а уряд сформує картину післявоєнної відбудови.

Менше звітності та сформована стратегія відбудови: чого банки очікують від влади у 2023 році

Фото: pixabay


“Перш за все, — пояснює банкір, — не заважати законній діяльності та не обтяжувати бізнес і фінансові установи надмірною звітністю, бо в умовах війни на це йде забагато часу та ресурсів. Друга і дуже важлива річ, яку важливо знати і розуміти банкам — це бачення української влади та уряду принципів відбудови України після перемоги, способів залучення та розподілу міжнародного фінансування та роль українських банків у цьому процесі”.


Загалом нині банківський сектор операційно прибутковий, стійкий, ліквідний, кажуть експерти.


“Ті поточні витрати, які є в банків, вони набагато менші, ніж поточні доходи, — пояснює експерт з банків та банківського нагляду CASE Україна Євген Дубогриз. — З одного боку, банк операційно прибутковий, з іншого — є проблеми з кредитуванням, бо війна і неможливо планувати щось надовго, а кредити — це довгий, як правило, інструмент. Зараз можливі лише ультракороткі кредити — до трьох місяців, або кредити з державною підтримкою. Припускаю, що банки чекають більше інструментів від держави — страхування ризиків, часткового покриття відсотків”. 


Проблема непрацюючих кредитів, частка яких сягнула 36%, залишається актуальною і в 2023-му. 


“Чимало з цих непрацюючих кредитів — це ті позики, які було видано ще дуже давно — до 2014-го року, їх не встигли списати чи продати. Те, що зараз ми бачимо, частка непрацюючих — вона велика, але, думаю, вона ще зростатиме. Бо банки ще неповною мірою визнали ті кредити, які стали непрацюючими зранку 24 лютого минулого року. Банки дуже повільно й неохоче визнають ті кредитні збитки, бо це одразу вплине на їх фінансовий стан, на їх нормативи. Тому банки просто розтягують час”, — пояснює Дубогриз. 


Цього року на банки чекає комплексна перевірка якості активів, інакше кажучи стрес-тестування. 


“Це буде не стрес-тестування як таке, а перевірка якості, тоді ми побачимо реальну картину на кінець минулого року — там точно буде більше 40% (непрацюючих кредитів — ред.), — продовжує фахівець CASE Україна. — Перевірку якості активів необхідно проводити, бо Нацбанк має розуміти, які заходи з підтримки банківської системи робити під час війни і після. Для цього треба бачити реальну картину стану справ банків”. 


Це, за його словами, не загрожує фінустановам заходами впливу, адже під час воєнного стану за порушення нормативу капіталу до банків заходів впливу Нацбанк не застосовує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини