Головна Новини Бізнес фінанси Міністр фінансів Марченко блокує пільгову іпотеку Зеленського — ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр фінансів Марченко блокує пільгову іпотеку Зеленського — ЗМІ

Нові кадрові перестановки можуть бути пов'язані з бажанням Мінфіну домовитися з девелоперами про «правильний» розподіл ресурсів, які виділятимуться на реалізацію проєкту

2 червня 2021, 14:29
Поділіться публікацією:

Програма доступного житла Президента Володимира Зеленського (пільгові кредити під 7%) може виявитися під загрозою зриву — через нові кадрові призначення керівництва профільної компанії "Укрфінжитло", здійснені Міністерством фінансів. Як повідомляє видання "Апостроф", одним із джерел проблем може бути міністр фінансів Сергій Марченко.

Міністр фінансів Марченко блокує пільгову іпотеку Зеленського — ЗМІ

Пільгова іпотека Зеленського може бути заблокована. Фото: Andrey Popov

Представники "Апострофа" нагадують, що "Укрфінжитлу" вже виділили 2 млрд грн. Ще 20 млрд грн, за інформацією "Фінбалансу", повинні зайти після випуску Мінфіном цільових облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Станом на 31 травня, за даними Мінфіну, в рамках програм пільгової іпотеки було видано всього 351 кредит, загальна сума яких не перевищила 300 млн грн, повідомляє "Укрінформ".

Є кілька причин такої повільності, пишуть журналісти "Апострофа". По-перше, про програму мало знають, банкіри не надто охоче її просувають, а громадяни все ще побоюються, що проєкт закінчиться "на півдорозі". По-друге, Мінфін все ще не підготував необхідні документи для випуску цільових ОВДП.

"Блокує випуск начебто особисто директор департаменту боргової політики Мінфіну Поліна Ярова з мовчазної згоди міністра Марченка", — йдеться в матеріалі "Апострофа".

Ще однією можливою проблемою в ЗМІ називають об'єднання "Укріфнжитла" і фактично збанкрутілої Державної іпотечної установи, на якому висить близько 5 млрд грн боргів.

Крім того, ряд окремих кадрових рішень в самому "Укрфінжитлі" також негативно впливають на динаміку процесу видачі кредитів. Наприкінці квітня був звільнений попередній глава компанії Василь Шкураков. Його декларацію тут же взяли на перевірку в список НАПКА.

"На місце Шкуракова прийшов колишній заступник начальника Енергетичної митниці Віктор Катреніч, який раніше не мав відношення не те що до іпотеки, а взагалі до державних фінансів. Зате в оточенні міністра Сергія Марченко не приховують, що Катреніч — загальна креатура глави відомства і його зама Юрія Драганчука, якого в різних джерелах називають "наглядечем" за митницею", — пишуть журналісти "Апострофа".

Із посиланням на свої джерела в Мінфіні "Апостроф" зазначає, що Катреніч міг бути поставлений Марченком на іпотечну програму 7%. Такі зміни нібито пов'язані з необхідністю мати можливість домовитися з девелоперами про "правильний" розподіл ресурсів, які будуть виділені на реалізацію проекту.

"Оскільки кредити будуть видаватися тільки на квартири в будинках не старше 2018 року, то у "свіжих" новобудов є багато шансів бути проданими саме через ці програми. Наприклад, "ходоки" на ринку вже нібито пропонують забудовникам передати в банки списки "неліквіду" (квартир на останніх поверхах, з поганим видом або мінімальною інсоляцією, невдалими плануваннями), отримавши статус "преміум-партнера". У відомстві не виключають, що випуск цільових ОВДП буде розблоковано департаментом Поліни Ярової, коли закриється "підписка" з бажаючих гарантовано взяти участь в схемі продавців нерухомості", — резюмує "Апостроф".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини