Головна Новини Бізнес фінанси Нацбанк прогнозує підвищення цін в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацбанк прогнозує підвищення цін в Україні

Продовольча інфляція в Україні, за прогнозом Національного банку, прискориться

23 квітня 2021, 15:20
Поділіться публікацією:

В Україні в найближчі місяці очікується подорожчання продуктів. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України.

Нацбанк прогнозує підвищення цін в Україні

Ціни на продукти. Фото з відкритих джерел

Так, продовольча інфляція тимчасово прискориться через високі світові ціни. Очікується здорожчання сирих продуктів. Це викликано низькими минулорічними врожаями, а також зростанням світових цін на продовольство. Як прогнозує НБУ, подорожчають і базові продукти з високим ступенем обробки.

Крім того, центробанк допускає тимчасове відхилення інфляції від цілі, бо цього потребує відновлення економіки. За прогнозом НБУ, розвернуть інфляційну динаміку новий врожай та підвищення облікової ставки. І вже восени інфляція має досягнути цільового діапазону (5% ± 1 в. п.).

Повідомляється, що зростання зарплат призведе до нарощення споживчого попиту, але поряд із цим збільшаться витрати бізнесу на фонд оплати праці. Найбільше це вплине на сферу послуг.

Крім того, посилиться інфляційний тиск з боку імпортованих товарів, бо зростає світова інфляція.

З наступного року, кажуть в НБУ, продовольча інфляція почне сповільнюватиметься нижче 4% на тлі нормалізації ситуації на світових ринках та підвищення урожаїв в Україні.

Нагадаємо, українці в очікуванні великодніх і травневих свят традиційно готуються до стрибків цін. "Коментарі" з'ясували, чи чекати підвищення цін на продукти харчування напередодні Великодня, які продукти й на скільки можуть подорожчати в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в НБУ спрогнозували, як виростуть комунальні тарифи в Україні влітку 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини