Головна Новини Бізнес фінанси Нові податки від уряду: що це дасть бюджету та українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові податки від уряду: що це дасть бюджету та українцям

В НБУ очікують мільярдні додаткові доходи до бюджету від нових податків, проте експерти не настільки оптимістичні в своїх оцінках

30 серпня 2022, 16:42
Поділіться публікацією:

Багатьом в Україні здалося дивним рішення влади щодо нових податків, зокрема щодо податку на купівлю фізичними особами валюти, який приховали за так званим військовим збором. Чи доречними є рішення влади про запровадження нових податків і чи вплине це в результаті на економічну ситуацію в країні? Про це видання "Коментарі" поговорило з експертами. 

Нові податки від уряду: що це дасть бюджету та українцям

Долари. Фото з відкритих джерел

Нові податки можуть призвести до збільшення інфляції, контрабанди та зменшення ВВП

Координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман вважає, що податок на купівлю фізичними особами валюти просто призведе до того, що у нас краще почне розвиватися чорний ринок.

"Можна зайти на сайт "Мінфіну" і побачити сотні пропозицій обміну без ніяких 10%. Тобто буде готівковий білий ринок білий, який зменшиться і буде величезний готівковий чорний ринок, він збільшиться. Я не бачу перспектив ні у пропозиції Мінфіну на безготівкову валюту, ні на імпорт увесь обкласти додатковим збором. Це все, на нашу спільну з економістами думку, збільшить інфляцію, зменшать ВВП, збільшить контрабанду. Тож ми не підтримуємо ідею Міністерства фінансів", – зазначив експерт.

Три цілі, які анонсовані цим законом, не можуть одночасно бути виконані

Аудитор, податковий консультант Олена Макєєва теж виступає проти нових податків. 

Свою думку фахівець пояснює тим, що, по-перше, у нас вже є податкова система, якою можна оперувати. По-друге, немає нічого тимчасового і постійного. Свого часу військовий збір був тимчасовий, спрощена система теж була тимчасова, а тепер може залишитися на роки.

"Я спілкувалася з людьми, які підтримують, або не підтримують цю ідею (Ред. нових податків). Із кожного є своя точка зору. Ну, і напевно через те, що там поставлено три мети, які одночасно виконати неможливо. Перше – це стабілізація ситуації на валютному ринку і зменшення дефіциту валюти. Друга мета – зменшити фіскальний розрив і відповідно збільшити податкові надходження. І третя мета – це підтримка конкурентоспроможності вітчизняного виробника", – зазначила Олена Макєєва.

На її думку, всі ці три цілі одночасно неможливо досягти в одній ідеї 10% на купівлю валюти. 

"Хтось не отримає частину свого пирога, на який розраховував. Звичайно національний виробник бачить щось своє і вважає, що 10% додатково до вартості вплине на економічну поведінку покупця. Я доводила, що на мене не вплине 10% вартості, чи я буду купувати українське пиво, чи іноземне пиво. Це наприклад. На людину, яка прийде в аптеку купувати ліки іноземного виробництва, тому що вона їх приймала все життя, тому що вони їй підходять і 10% для бабусі може вплинути і вона перейде на інші ліки, які гіпотетично їй можуть підходити і вона буде приймати рішення через це. Тому мені здається, що ці три цілі, які анонсовані цим законом, не можуть одночасно бути виконані", – зауважила експерт.

Олена Макєєва зізналася, що не бачила економічних розрахунків нових податків, проте, якщо це дасть можливість залучити до бюджету копійки, то нерозумно придумувати нові податки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США заговорили про вибори: про що нова заява Трампа – що це означає для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини