Головна Новини Бізнес фінанси Обчислюється у мільярдах: яку зарплату «в конвертах» щорічно отримують українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Обчислюється у мільярдах: яку зарплату «в конвертах» щорічно отримують українці

Неофіційній роботі надає перевагу близько 10 мільйонів українців

10 серпня 2021, 17:50
Поділіться публікацією:

Працевлаштування в Україні й досі багато в чому проходить "в тіні", як і отримання заробітної плати. За інформацією "Дзеркала тижня", щорічні виплати "в конвертах" досягають близько 500 мільярдів гривень.

Обчислюється у мільярдах: яку зарплату «в конвертах» щорічно отримують українці

Щорічно зарплатню "в конвертах" отримує близько 10 млн українців. Фото із відкритих джерел

На думку фінансового експерта Андрія Реуна, якого цитує видання, від офіційної роботи зі сплатою всіх необхідних державі податків відмовляється близько 10 мільйонів громадян України на рік. Це, звичайно, завдає непоправної шкоди дохідної частини бюджету.

Уряд постійно намагається віднайти необхідний механізм для виведення більшості "тіньових" працівників у сферу законного працевлаштування. Андрій Реун передбачає, що кроком до цього може стати зменшення ставки ЄСВ (єдиного соціального внеску) одночасно зі збільшенням розміру зарплат.

Таким способом українська влада вже скористалася у 2016 році, проте, на думку експерта, працювати в цьому напрямку слід постійно. Тільки таким чином, впевнений Реун, можна буде переконати як працівників, так і роботодавців відмовитися від виплат "сірих" заробітних плат.

Експерт нагадав, що зараз на розгляді депутатів знаходиться декілька проєктів закону, які можуть знизити навантаження, наявне у фонді оплати праці. Цю цифру планують опустити до рівня 25%. Таким чином зменшиться розмір податків, які підприємства змушені виплачувати за своїх співробітників. Втім, слід врахувати, що бюджет при такому варіанті не повинен постраждати.

"Важливо, щоб ці компенсатори були знайдені не коштом усіх громадян, яким були знижені податки на отримувані ними заробітні плати", — резюмував Андрій Реун.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як за останнє десятиліття в різних європейських країнах змінився розмір середньої заробітної плати. В нашій інфографіці ми проаналізували показники 2011 і 2021 років.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, кому з працівників сфери освіти в Україні можна розраховувати на підвищення зарплат найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини