Головна Новини Бізнес фінанси Обмінникам дозволять показувати курс, а от гривня не «зміцніє», - Гетьманцев
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмінникам дозволять показувати курс, а от гривня не «зміцніє», - Гетьманцев

Голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев розповів про потенційну ситуацію з курсом гривні і причини заборони для обмінників оприлюднювати курс валют

7 лютого 2023, 21:21
Поділіться публікацією:

Сподіватися на повернення курсу гривні до довоєнного рівня марно, проте переживати щодо її "крутого піке" теж не варто. Таку думку висловив в інтерв'ю "Українським Новинам" народний депутат, голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, пишуть "Коментарі".

Обмінникам дозволять показувати курс, а от гривня не «зміцніє», - Гетьманцев

Довоєнного курсу гривні очікувати не варто, а от з роботою обмінників – є оптимізм

До повномасштабного вторгнення курс гривні коливався в межах 27 грн за долар, але навіть найоптимістичніші прогнози не ведуть до зміцнення гривні у 2023 році до такого рівня.

"Я ніколи не займаюся прогнозами курсу, але можу вам пояснити логіку, за якою я роблю прогнози для себе. Ми з вами маємо інфляцію у розмірі 26% за минулий рік, і це вже не відіграється. Це вже інфляція, яка є, вона є реальною. Зафіксувавши курс на початку війни, ми мінімізували розвиток девальваційно-інфляційної спіралі. А допоки триває війна тиск на курс буде зберігатись. Проте, якщо міжнародна допомога надходитиме в таких же обсягах, я не бачу вагомих передумов для суттєвої корекції офіційного курсу. Я не бачу підстав для істотного просідання курсу, але й не бачу підстав для того, щоб курс повернувся до довоєнного періоду. Такого не буде", — резюмує Гетьманцев.

За його словами, 10% різниця в курсі між Нацбанком і "ринковим" абсолютно нормальна ситуація. Тут немає жодних шоків та проблем.

Що ж до заборони обмінникам показувати курс та потенційної можливості зняти це табу, то тут ситуація більш оптимістична.

ішення НБУ про заборону стало реакцією на те, що деякі обмінники розкочували курс своїми анонсами, підвищуючи свою маржу і розгойдуючи ситуацію з курсом. Курсоутворення у війну особливо чутливе до очікувань. Само собою це є тригером для зростання курсу, — каже голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики. - Коли обмінники упорядкували ринок обміну готівки, то ситуація стабілізувалася. Готівковий ринок становить 1/6 всього валютного ринку. Основний валютний ринок — безготівковий. Виходить, що хвіст виляє собакою".

Такі тригери, Гетьманцев називає знаковими речами, і своєрідну маніпуляцію обмінників суспільною думкою. Адже зумовлюють попит на валюту, коли цей попит не обумовлений економічними, а психологічними чинниками. Однак вважає, що після закінчення війни, таку заборону знімуть.

Як писали "Коментарі", з 24 лютого Національний банк зафіксував курс гривні до долара на рівні 29,25, а з 21 липня девальвував нацвалюту на 25%, встановивши курс 36,56 грн/дол. До широкомасштабного вторгнення РФ в Україні був плаваючий курс. Враховуючи, що в умовах воєнної агресії українська економіка перебуває у дуже важкому стані, говорити про перехід до плаваючого курсоутворення з 2023 році передчасно. А можливість переходу до більш предметних дискусій про плаваючий курс лежить лише в площині воєнних та геополітичних успіхів нашої держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини