Головна Новини Бізнес фінанси Остаточно: Верховний суд поставив крапку у справі ПриватБанку
commentss НОВИНИ Всі новини

Остаточно: Верховний суд поставив крапку у справі ПриватБанку

Верховний суд України завершив розгляд довготривалої «справи Дубілета» і прийняв рішення

15 лютого 2023, 18:41
Поділіться публікацією:

Колишні власники ПриватБанку за жодних обставин не зможуть повернути акції банку, які перейшли у власність держави. Про це написав у Facebook голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний, розповідають "Коментарі".

Остаточно: Верховний суд поставив крапку у справі ПриватБанку

"Сьогодні Верховний Суд поставив крапку у справі, яка тягнеться вже кілька років. Ви, напевно, знаєте її як справу Олександра Дубілета, ексголови правління ПриватБанку", — інформує Пишний.

Велика Палата Верховного Суду прийняла рішення залишити в силі ухвалу суду першої інстанції. Нею було закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року.

"Це означає, що суд визнав правомірним застосування у цій справі норм Закону України № 590-ІХ, що унеможливлює будь-які подальші намагання відіграти назад, — пояснює глава НБУ. — І навіть більше – це означає, що, крім справи Дубілета, буде закрито ще понад 40 подібних судових справ.  Їх ініціювали колишні власники, щоб незаконно повернути собі ПриватБанк. І це в той час, коли держава витратила на порятунок банку від фінансового краху, спричиненого діями тих же колишніх власників, понад 155 мільярдів гривень".

Як писали "Коментарі" раніше, у січні 2023 року колишній акціонер відмовився від позову через bail-in. Господарський суд Києва закрив провадження у справі за позовом колишнього акціонера ПриватБанку Олега Гороховського, співзасновника Monobank.

На шпальтах "Коментарів" йшлося й про слідство, яке тягнеться з 2016 р. щодо голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета. Розслідувалися такі випадки: списання зобов'язань закордонних фірм, незаконне переведення боргів певних компаній на компанію, підконтрольну ПриватБанку (після цього борги стягнути було вже неможливо). Збитки, завдані незаконною діяльністю, склали майже 315 млн дол, що, по курсу станом на грудень 2016 р, складало понад вісім млрд грн.  Підозра у зловживанні та розтратах була оголошена слідчими НАБУ Олександру Дубілету у лютому 2021 р.

Нагадуємо, що раніше видання "Коментарі" публікувало думку експерта з оцінкою справи Олександра Дубілета. З нею можна ознайомитись за посиланням.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини