Головна Новини Бізнес фінанси Паливний ринок в Україні: як знизити залежність від РФ, і на що чекати найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Паливний ринок в Україні: як знизити залежність від РФ, і на що чекати найближчим часом

Експерт вважає, що якщо ситуація з газом стабілізується, зникне стимул для зростання ціна на нафту

28 жовтня 2021, 18:20
Поділіться публікацією:

Незважаючи на російсько-український конфлікт, який триває восьмий рік, Україна залишається залежною від імпорту з Росії. На жаль, ми, схоже, з листопада відновимо постачання російської та білоруської (по суті, російської) електроенергії. А щодо газу та нафтопродуктів Україна взагалі – у російсько-білоруській кабалі.

Паливний ринок в Україні: як знизити залежність від РФ, і на що чекати найближчим часом

Паливний ринок в Україні - фото: Міненерго

Як зменшити цю залежність? Що відбувається на ринку палива? Чого очікувати в найближчому майбутньому? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився експерт ринку нафтопродуктів, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

"Після ралі у вересні та жовтні ціни на нафту стабілізувалися, а в останні дні навіть дещо знизилися. За останній місяць ціна зросла з 76 до 86 доларів за барель, але буквально вчора просіла до 84 доларів. Це не дуже суттєво, але більш важливо як сигнал певної стабілізації ринку, адже до цього ціна вперто повзла нагору", — каже експерт.

Сергій Куюн зазначає, що для нас світові ціни на нафту важливі тому, що 90% нафти та нафтопродуктів Україна закуповує на зовнішніх ринках. До світових котирувань також прив'язана система держрегулювання цін на нафтопродукти, яка діє з травня 2021 року. Вважаю, що найближчий щодекадний ціновий бюлетень Мінекономіки, який вийде на початку листопада, покаже близько 30-40 копійок зростання на паливо – і на цьому потенціал зростання буде вичерпаний.

"Ситуація залишається невизначеною. Зростання цін на енергоресурси пов'язане з безпрецедентним зростанням цін на природний газ, що викликано, перш за все, позицією РФ. Ціни на нафту і паливо повзуть вгору слідом за газом, споживачі шукають альтернативу цьому виду палива, що різко подорожчав. І знаходять її у вигляді нафтопродуктів, включаючи мазут та пічне паливо, через що ціна на них теж починає зростати", — каже директор "Консалтингової групи А-95".

Якщо ситуація з газом стабілізується, зникне стимул для зростання ціни на нафту, продовжує експерт. Враховуючи, що причина кризи – суб'єктивна (позиція Росії), то, відповідно, важко зрозуміти, коли ситуація може вирішитися. Може піти з порядку денного так само швидко, як і виникла. Прогнозувати щось у таких умовах дуже складно.

Щодо позиції держави в даній ситуації, то поведінка Росії на газовому ринку – ще один "дзвіночок", щоб ми замислилися над енергобалансом. На наш паливний ринок 70% дизельного палива, 50% бензину, близько 40% зрідженого газу приходить із РФ та Білорусі. Це створює чималі ризики, особливо у світлі війни Сході. Державі необхідно диверсифікувати ринок, точково створюючи умови для зростання виробництва в країні та постачання з морського напряму.

"Необхідно звернути увагу на енергетичний баланс. У нас нездорова частка зрідженого газу, що імпортується головним чином з РФ та Білорусі. Хоча ми можемо наполовину знизити його споживання, замінивши бензином, який можемо виробляти у великих кількостях на Шебелинському ГПЗ та Кременчуцькому ГПЗ. Тим самим ми зможемо підняти випуск і дизпалива, і авіаційного гасу, і того ж скрапленого газу.Паралельно зросте завантаження портів, нафтотранспортної системи та залізниці. Якщо вжити заходів щодо стимулювання морського імпорту нафтопродуктів, то цілком можна знизити частку імпорту з країн СНД до 30-35 %", — резюмував експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — Заява, що "Північний потік — 2" не загрожуватиме постачанню газу: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини