Головна Новини Бізнес фінанси Пенсійна реформа: які зміни готує Верховна Рада
commentss НОВИНИ Всі новини

Пенсійна реформа: які зміни готує Верховна Рада

До кінця року Верховна Рада планує розглянути законопроєкт щодо пенсійної реформи

9 вересня 2024, 13:42 comments1740
Поділіться публікацією:

Пенсійна реформа обговорюється у Верховній Раді вже досить давно, проте це питання залишається актуальним через свою складність та численні ризики. Зважаючи на те, що реформа охоплює широкий спектр учасників, доцільно неодноразово обговорювати деталі і коригувати їх. Про це в інтерв’ю для LIGA.net повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Пенсійна реформа: які зміни готує Верховна Рада

Пенсійна реформа Фото-колаж comments

У тісній співпраці з комітетом, прем'єром та президентом було розроблено фінальну модель реформи, яка дозволить уникнути додаткового навантаження на роботодавців. Запровадження обов'язкової накопичувальної пенсії в інших країнах часто супроводжується зростанням податкового навантаження на підприємства. Однак у нинішніх умовах це може бути неприйнятним для роботодавців.

Оптимальний відсоток внесків визначено таким чином, щоб збирати достатні кошти без навантаження. Важливо, щоб зібрані кошти не лише акумулювались, але й інвестувались для примноження. Також враховуються витрати на адміністрування процесу, який потребує дотримання різноманітних процедур, як для приватних, так і для державних накопичувальних фондів.

Як зазначила Оксана Жолнович, наразі основна мета створити цифрову платформу для адміністрування, що мінімізує ручну участь, забезпечуючи простоту та прозорість. Кожен громадянин зможе в режимі реального часу відстежувати свої внески та рух коштів на рахунках. 

Планується запровадження двох основних складових: тривалість роботи та внески, які автоматично трансформуються в бали. Щороку бали будуть перераховуватись у відсоток від середньої зарплати в Україні, що виключить маніпуляції з сумами. Це дозволить забезпечити рівність у пенсійних виплатах для осіб з однаковими умовами праці.

Ми робимо фінальні фінансові розрахунки, бо ми стартуємо одразу з усією системою, і змін в солідарну, і обов’язково в накопичувальну систему. Наше завдання, щоб ми забезпечили людині в майбутньому 60% заміщення нашого заробітку. Це хороший європейський формат, який дозволить уже себе добре почувати людині пенсійного віку, але це разом з тим вимагає дуже скрупульозних розрахунків, – сказала міністерка соціальної політики України.

Міністерка підсумувала, що до кінця року в парламенті може бути зареєстрований відповідний законопроєкт. 

Нагадаємо, українська влада не планує підвищувати пенсійний вік. Водночас створюватимуть умови, щоби українці працювали довше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини