Головна Новини Бізнес фінанси Подорожчання палива в Україні: що буде з цінами на бензин в травні
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорожчання палива в Україні: що буде з цінами на бензин в травні

Експерт спрогнозував, на скільки можуть підскочити ціни на бензин і дизпаливо в Україні в травні 2021 року

30 квітня 2021, 16:00 comments1197
Поділіться публікацією:

Ситуація з цінами на паливо в Україні залишається напруженою. Чому можуть піднятися або знизитися ціни на бензин і дизель в травні? Які фактори відіграють тут важливу роль? "Коментарі" розібралися в темі разом з гендиректором ТД "SunOil" (мережа АЗС), експертом ринку нафтопродуктів Леонідом Косянчуком.

Подорожчання палива в Україні: що буде з цінами на бензин в травні

Ціни на АЗС. Фото з відкритих джерел

"Прогнози в ринку нафтопродуктів — справа вкрай невдячна! А тим більше, коли загроза дефіциту дизельного палива на травень місяць поки не зникла, а лише кілька згладилася зусиллями імпортерів", — зазначає експерт.

За його словами, зовнішній ринок як один з найважливіших факторів ціноутворення в Україні теж останні дні квітня демонструє тенденції до зростання цін. Додамо до цього різницю цін на спотовому ринку і цін за терм-контрактами, значно дорожчу логістику при морських поставках — і очікування майбутньої ціни не дуже оптимістичні.

"На скільки і коли зміняться ціни в роздробі — поки сказати ніхто не зможе. Все буде залежати від тенденцій європейського ринку нафтопродуктів та повноти ресурсного забезпечення ринку України на травень, — пояснює Косянчук. — Сукупність цих слабо прогнозованих факторів не дозволяє зробити будь-який коректний прогноз в плані ціноутворення, хоча передумов для оптимізму я особисто не бачу".

Експерт упевнений, що місяць очікується складний.

"Можливо, коли "Укртранснафта" оформить всі необхідні формальності та почне постачання ДП (дизпаливо — ред.) по трубі "ПрикарпатЗахідтранс", ситуація стане більш прогнозованою і зрозумілою", — припускає Косянчук.

За даними експерта, зовнішній ринок за квітень "піднявся" в середньому на 7-7,5%. Опт в Україні зріс: А-95 — на 3,5%, а ДП — на 7,2%. За рахунок запасів у торговельній мережі роздріб похитнувся незначно: А-95 — мінус 1,4%, а ДП — плюс 0,3%.

"І як це можна інтерпретувати? Як відкладене подорожчання або небажання операторів зменшувати обсяги реалізації шляхом підвищення цін? — задається питанням Косянчук. — Якщо врахувати, що європейський ресурс прийде в Україну саме в травні, а тенденція до зростання цін збережеться (що очікувано в цей період), то ризикну припустити, що обґрунтоване подорожчання в роздробі може скласти від 1 до 1,5 грн/літр. І це без врахування ступеня ресурсного наповнення ринку".

Нагадаємо, раніше експерт розповів, чи є ризик підвищення цін на АЗС України і дефіциту палива найближчим часом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини