Головна Новини Бізнес фінанси Реєстр колекторських компаній: чи зможе держава захистити українців від свавілля стягувачів боргів
commentss НОВИНИ Всі новини

Реєстр колекторських компаній: чи зможе держава захистити українців від свавілля стягувачів боргів

Якщо раніше колектори просто обмежувалися телефонним залякуванням і терором самих боржників, то тепер їхній арсенал набагато ширше: це і шантаж, поширення фейкової інформації, терор родичів, колег, будь-яких інших знайомих боржника, чиї телефони і адреси роздобули горе-кредитори

20 березня 2021, 12:20
Поділіться публікацією:

Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект №4241 для захисту українців від колекторів. Згідно з документом, буде створено публічний Реєстр колекторських компаній. Його буде вести Національний банк і всі колекторські компанії повинні будуть в ньому зареєструватися. Нацбанк буде здійснювати нагляд за колекторами і їхньою поведінкою щодо боржників. Він також розглядатиме звернення громадян.

Реєстр колекторських компаній: чи зможе держава захистити українців від свавілля стягувачів боргів

Реєстр колекторських компаній: чи зможе держава захистити українців від свавілля стягувачів боргів - фото з відкритих джерел

Наскільки велика ця проблема в Україні? Чи реально встановити нагляд над колекторами? Чи буде ефективним такий метод? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Від свавілля колекторів страждає не тільки сам боржник, а й багато інших людей, які не мають ніякого стосунку ні до боргу, ні до даної людини"

Адвокат, голова ГО "Антирейдерський центр" Дмитро Йовдій вважає, що необхідність такого закону назріла давно.

"Безкарність колекторів привела до того, що їхня діяльність ведеться не тільки з порушенням законодавства, а й з ігноруванням будь-яких морально-суспільних норм. Якщо раніше колектори просто обмежувалися телефонним залякуванням і терором самих боржників, то тепер їх арсенал набагато ширше: це і шантаж, поширення фейкової інформації, терор родичів, колег, будь-яких інших знайомих боржника, чиї телефони і адреси роздобули горе-кредитори. Від такого свавілля страждає не тільки сам боржник, а й багато інших людей, які не мають ніякого стосунку ні боргу, ні до даної людини", — підкреслює Дмитро Йовдій.

На його думку, за допомогою даного законопроекту державі вдасться частково встановити контроль над колекторами, а також отримати певні важелі впливу на порушників.

"Але, на жаль, одного лише законодавчого врегулювання мало. Адже колекторські компанії, ймовірно, і далі будуть діяти у вигляді віртуальних колл-центрів, без певного місцезнаходження. Виявити і задокументувати таку протиправну діяльність — завдання не з легких для правоохоронців. Тому, в першу чергу, важливо те, чи налаштована серйозно держава протистояти порушникам і наводити порядок в цій галузі на рівні конкретних кейсів. Інакше дана законодавча ініціатива, за всієї її позитивності, залишиться просто декларацією", — резюмує експерт.

"Колектори повинні пам'ятати, що дзвінки, листи, це ні що інше, як спроба досудового врегулювання спору"

Адвокат, юридичний експерт Тетяна Матяш також вважає проблему колекторських компаній перезрілою.

"Деякі з них, не перевіряючи даних про боржників, дістають людей цілодобово. Вивішують фотографії, принижують і залякують. Так що прийнятий закон — важливий і потрібний. Але головне, щоб він працював. Потрібно пам'ятати, що колекторською діяльністю часто займаються колишні співробітники правоохоронних органів. Ті, хто має зв'язки з чинними співробітниками. Тому реєстрація та публічність таких компаній повинна дати позитивний результат, — каже Тетяна Матяш. — Колектори повинні пам'ятати, що дзвінки, листи, це ні що інше, як спроба досудового врегулювання спору. Не виходить — йдіть до суду".

Контролювати діяльність таких компаній цілком реально, вважає адвокат. Головне, що тепер будуть прописані чіткі рамки.

"Під час виходу за дозволені норми поведінки (постійні дзвінки, залякування родичів), можна говорити про вимагання або спонукання до виконання цивільно-правового договору. А це вже — злочини, — підкреслює експерт. — Тут зобов'язані будуть підключатися правоохоронці. І ось тут запитання: наскільки вони будуть ефективні?"

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що Верховна рада скасувала пленарні засідання через карантин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини