Головна Новини Бізнес фінанси Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у листопаді
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у листопаді

Коливання цін можливі в межах 1-1,5%, що не зробить погоди на ринку

26 жовтня 2021, 16:55 comments5666
Поділіться публікацією:

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта розповів виданню "Коментарі" про цінову ситуацію на ринку житла в Україні в листопаді, пояснивши, які зміни можуть статися і чому.

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у листопаді

Ринок нерухомості в Україні: що буде з цінами на житло у листопаді - фото з відкритих джерел

"За прогнозами АФНУ, у листопаді відбудеться стабілізація цін на вторинному ринку переважно в регіонах. Тенденції останніх 2-3 тижнів свідчать про те, що попит на житло, після пікових весняно-літніх показників, поступово сповільнюється. відповідно дл рівня цін. Разом з тим коливання цін можливі в межах 1-1,5%, що не зробить погоди на ринку", — каже експерт.

Є кілька факторів, що сприяють стабільності цін.

1. Рівень платоспроможного попиту. Наразі ціни на вторинному ринку вже досягли свого економічно обґрунтованого максимуму. Тому подальше їхнє зростання може негативно позначитися на кількості угод. Ринок зацікавлений у стабільності, і гонитва за ціною зазвичай призводить до кризових явищ.

2. Пандемічні обмеження, можливий всеукраїнський локдаун. Порівняно з минулим роком в умовах нового локдауну кількість угод може скоротитися не більше ніж на 20%. Експерт зазначає, що у покупців уже виробився "імунітет" на можливі обмеження. Зменшення кількості угод на тлі локдауну цілком очікуване. По суті, частина потенційних покупців може перейти в розряд відкладеного попиту, який буде реалізований протягом двох місяців після закінчення локдауну. Водночас на вторинному ринку багато залежатиме від роботи Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАУ). Якщо не буде перешкод у роботі ЦНАУ, то, за великим рахунком, ринок практично не помітить зниження кількості угод.

3. Загальноекономічна ситуація у країні. На тлі кризових явищ зі стартом опалювального сезону (ціна на газ, брак вугілля тощо), на тлі "розгойдування" курсу гривні та зростання споживчих цін, не виключено, що кількість угод може бути нижчою, ніж у вересні-жовтні.

"Але поки що рано робити будь-які прогнози про вплив економіки на вторинний ринок житла. Очевидно, що нерухомість була і є найбільш ліквідним товаром, але при цьому і найдорожчим. Так як ціни на вторинному ринку потужно прив'язані до курсу долара, то, швидше за все, щоб не сталося в економіці, навряд чи це позначиться на доларовій вартості квартир, але варто врахувати, що криза в економіці спричинить зниження активності практично на всіх ринках. Підкреслю: поки що зарано говорити про те, що на нас чекає "економічний ковід" і, отже, якісь глобальні зміни на ринку житла", — резюмував Юрій Піта.

Раніше "Коментарі" писали, що купити землю під забудову стало дорожче.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини