Головна Новини Бізнес фінанси Розшукуваний бізнесмен Руслан Тарпан міг виводити кошти до РФ: названо кілька способів
commentss НОВИНИ Всі новини

Розшукуваний бізнесмен Руслан Тарпан міг виводити кошти до РФ: названо кілька способів

Тарпан та інші підозрювані через низку фірм-прокладок могли незаконно заволодіти бюджетними коштами

27 жовтня 2021, 12:40 comments1807
Поділіться публікацією:








Одіозний бізнесмен з Одеси Руслан Тарпан, який з 2017 року оголошений у Всеукраїнський розшук, є головним підозрюваним НАБУ у справі "Глибоководного випуску". Цей проект має покращити екологічний стан Чорного моря та вирішити проблему переповнення Хаджибейського лиману. Його фінансувала держава. Загалом на реалізацію "Глибоководного випуску" було витрачено понад 600 млн. грн. Однак завершилося все кримінальним провадженням, втечею Тарпана з України, підозрами для його спільників та збитками для бюджету в 320 млн. Про це повідомляє видання "Коментарі".

Розшукуваний бізнесмен Руслан Тарпан міг виводити кошти до РФ: названо кілька способів

Руслан Тарпан. Фото: Думская

Як Тарпан та інші підозрювані, могли, використовуючи низку фірм-прокладок, проводити сумнівні операції з бюджетними коштами, і згодом виводити їх до країни-агресора – докладно у відео:


За матеріалами кримінального провадження НАБУ, могло існувати не менше трьох шляхів присвоєння коштів компаніями Тарпана на "Глибоководному випуску".

Перша схема могла полягати у заволодінні бюджетними коштами шляхом завищення вартості матеріалів на будівництві. Обсяг неправомірної вигоди нібито становив – 64,5 млн грн, а головним контрагентом у цій схемі була компанія Тарпана "Ремерцентр". Труби для будівництва випуску купувала у фіктивних фірм. Завищені ціни нібито узгоджували, зокрема, і чиновники Одеської обладміністрації – І.Є.Полуденко, В.В.Тюхта та В.С.Попов.

Субпідрядниками компанії Тарпана "Ремерцентр" виступали такі фірми того ж Тарпана: "СК Прогрес", ТОВ "Рем-Промбуд Індустрія", ПП "Інно-Трейдінг", ПП "Будінвест Груп" та ТОВ "ГТ Проект-Україна". ТОВ "Рем-Промбуд Індустрія", зокрема, купувала труби у компанії ТОВ "Коно".

Слідчі встановили, що у грудні 2010 року норвезька компанія Pipelife Norge AS. отримала понад 5 мільйонів доларів від "Коно" за труби для "Глибоководного випуску". А вже наприкінці лютого наступного року норвежці перевели 810,3 тис. євро на рахунок дружини Тарпана Оксани Шишовської у банку Compagnie Monegasque De Banque (Монако). Норвезька Pipelife Norge AS з 2007 року володіє трубним заводом у Росії у місті Жуков. А в українському представництві Pipelife Norge AS працював Ігор Новосад, чия дружина Жанна та очолювала фірму "Коно" .

Компанія "Рем-Промбуд Індустрія" не тільки купувала труби, а й оптимізувала кошти та надавала "фінансову допомогу" ряду сумнівних фірм. Такі фінансові операції проводилися, як правило, через АТ "ФІНРОСТБАНК" та МАРФІН БАНК.

Друга схема заволодіння бюджетними коштами могла реалізовуватись шляхом завищення вартості матеріалів на "Глибинному випуску". Обсяг неправомірної вигоди нібито становив – 58,1 млн. грн. У цій схемі вже відомий "Ремерцентр" уклав договір субпідряду з ТОВ "Інно-Трейдінг" на суму понад 129 мільйонів гривень. Проте "Інно-Трейдинг" передала виконання цих робіт "Мебіус Констракшнс Юкрейн" та заплатила за це 71,5 млн грн. Різниця залишалася на рахунках першої компанії, афілійованої, знову ж таки, Русланом Тарпаном.

Інно-трейдинг надалі проводило оптимізацію коштів через компанію БК "Мегабуд", а та переказувала гроші на рахунок фірми-одноденки ТОВ "Сантарм" через ПУАТ "СМАРТБАНК". Також "Інно-Трейдинг" мала договір підряду з компанією ТОВ "Київкапіталбуд", яка далі передавала кошти також компанії-одноденці "Комп Ютер Тес 9". Інно-трейдинг мала договори підряду: на будівельні матеріали — компанією-одноденкою ТОВ "Вірамакс"; на пральне обладнання з компанією-одноденкою ПП "Фірма Титан"; на арматуру — з компанією ТОВ "Вікант", що входить до групи компаній "Тарпан". Окрім іншого "Інно-Трейдінг" працювала за договорами з компаніями-одноденками ТОВ "Бетонекс Строй" та "Укб Інвест". Власником яких також є Руслан Тарпан.

Насамкінець компанією Інно-Трейдинг ще й було надано послугу повернення фінансової допомоги через Альфа Банк Тарпану на суму 1,44 млн грн.

Третя схема могла полягати у заволодінні бюджетними коштами шляхом завищення обсягів робіт на "Глибинному випуску". Неправомірний зиск за цією схемою нібито становив – 18,8 млн. грн. Так, директори "Ремерцентру" (Гетьман В.А., Романов О.А) мали відобразити у документах виконання робіт із засипання підводної траншеї піском та щебенем, які фактично не виконувались. Субпідрядник, а цього разу це була компанія ПП "Будінвестгруп", уклав договір про фінансову допомогу з компанією "Грандстиль", що входить до групи компаній Тарпана. Також, ПП "Будінвестгруп" надавало фіндопомогу компаніям-посередникам (ТОВ "Еві Текс", ТОВ "Квантум Плюс", ТОВ "Таймтредін", ТОВ "Юністафф", ТОВ "Юг-тел", ТОВ "Текстрой", ТОВ "Адіс- Буд" в основному для погашення векселів. І всі ці компанії входять до бізнес-групи Руслан Тарпана.

Цікаво, що компанія "Будінвестгруп" мала договір підряду на роботи з компанією ТОВ "БК Елітбуд", яка, у свою чергу, взаємодіяла з компанією-одноденкою "Оніс-Марин", яка також входила до групи активів Тарпана. Оніс-Марин, зокрема, провела операцію переведення в готівку через ФІНБАНК на суму 400 000 грн. Крім того, "Будінвестгруп" уклала договір з компанією ТОВ "Компас Проект" на послуги та передачу права. Остання також входить до групи компаній Тарпана.

"Будінвестгруп" ще й повертала фіндопомогу компанії ТОВ "Бетонгруп — 1", яка, знову ж таки, входить до групи Тарпана. Фактично ця послуга була виконана зовсім іншою компанією. Фіндопомогу було надано і компанії "Буд-Систем", яка надавала фіндопомогу "Інкор-Буд" та компанії "Штрих-Код2" (це дві компанії Тарпана). Остання займалася переведенням у готівку через ФОП — Школа В.В, Маламан Є.А. та Круковський Л.Ю. І це ще не повний їхній список.

Замість висновку: всього Тарпан лише на Глибинному випуску міг провести фінансові операції на 4 мільйони доларів. Частину цих коштів він намагався легалізувати в Монако, за що отримав підозру в Князівстві, арешт майна та кримінальну справу проти своєї дружини Оксани Шишовської. Іншу частину коштів виводив через розгалужену схему фіктивних договорів та компаній у Росію. Проте досі йому не оголошено підозру за фінансування тероризму і досі він не оголошений ані НАБУ, ані САП, ані ОГП Венедіктової у міжнародний розшук. Хоча в інших країнах, наприклад, в Америці, у разі провини, за низку таких самих злочинів, Тарпан міг отримати щонайменше 300 років позбавлення волі.

Читайте також на порталі "Коментарі" – стало відомо нові схеми з податками ДПСУ в оточенні Любченка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини