Головна Новини Бізнес фінанси Що буде з курсом гривні у лютому: які фактори матимуть вплив
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з курсом гривні у лютому: які фактори матимуть вплив

Рішення, які приймуть в ЄС та США, вплинуть на те, яким буде курс гривні

31 січня 2024, 17:30
Поділіться публікацією:

Незважаючи на стан фінансово-економічної невизначеності, пов'язаний із "завислими" пакетами макрофінансової допомоги від США та ЄС, Україна може пройти лютий із відносно стабільним курсом гривні. Втім, багато тут залежатиме саме від рішень наших західних партнерів. Своїми роздумами з порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Що буде з курсом гривні у лютому: які фактори матимуть вплив

Курс гривні Фото: з відкритих джерел

У довгостроковій перспективі маємо невизначеність

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак вважає, що в лютому можлива висока волатильність (англ. volatility – мінливість) гривні до долара.

"І залежатиме це від рішень, які приймуть в ЄС та США, – наголошує він. – Вже 1 лютого відбудеться засідання Єврокомісії щодо фінансування України на чотирирічний період у розмірі 50 млрд євро. Якщо відповідне рішення не буде ухвалено, збільшиться невизначеність, що позначиться на курсі".

Що стосується США, продовжує експерт, там, схоже, ще кілька тижнів республіканці та демократи намагатимуться знайти компроміс, щоб вийти на рішення про допомогу Україні (наразі мова про понад 60 млрд дол). Дві ці невизначеності впливатимуть на валютний ринок, тому робити прогнози досить важко, зазначає Тарас Козак.

"Так, наш Нацбанк має достатньо золотовалютних резервів. Хоча вони, мабуть, просіли в січні до 38-39 млрд доларів (що ми дізнаємося приблизно 9 лютого). Однак не надання Україні двох ключових пакетів допомоги (від ЄС та США) протягом лютого може порушити питання – чи ми отримаємо таку підтримку в принципі. Що точно вплине на курс", – констатує експерт.

Водночас, акцентує він, традиційно гривня, починаючи з лютого, посилювалася. Адже з цього місяця агрокомпанії починають готуватись до посівної, робити відповідні закупівлі. У тому числі заводячи на наш ринок валютний виторг, який не завели раніше. А це зміцнює гривню.

Тарас Козак резюмує:

"У довгостроковій перспективі маємо невизначеність. А в середньостроковій, з огляду на сезонність, гривня має змогу зміцнитися".

Немає жодних причин для примусової девальвації гривні

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран розмірковує так:

"На 01.01.2024 золотовалютні резерви НБУ становили 40,5 млрд. доларів. Це приблизно можна порівняти з готівковою та безготівковою гривнею в обігу. Такого великого покриття резервами нашого центрального банку грошової маси в Україні ніколи не було".

Тому, пояснює експерт, курс залежить від дій НБУ на міжбанку, похідним від чого є готівковий курс.

"На сьогодні я не бачу жодних причин для примусової девальвації гривні, – зізнався Віталій Шапран. – Тому припускаю лише незначні коливання на готівковому ринку – як у той, так і в інший бік".

Коливання курсу гривні залежать лише від одного фактора

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін упевнений – коливання курсу гривні залежать лише від одного фактора. А саме – від надання Україні допомоги від ЄС та США.

"Якщо будуть ухвалені позитивні для нас рішення, курс залишиться стабільним. Причому, не лише у лютому. Весь цей рік тоді мало відрізнятиметься від минулого. Якщо ж західні гроші затримаються, курс стрибатиме. Може перевалити навіть за 40 грн. за долар", – попереджає експерт.

Він нагадує, що вже 1 лютого ми можемо дізнатися про рішення ЄС. Сподіваємось – позитивне для України. І тоді курс буде у рамках нинішніх параметрів, прогнозує Олег Пендзін.

"І це, – наголошує він, – незалежно від того, що буде в США. З тих 60 з гаком мільярдів доларів, які Білий дім намагається провести через Конгрес, основна частина – це військово-технічна допомога. А макрофін – у районі 10 млрд. Тож курс гривні зараз більше залежить від рішень європейців. Хоча, гадаю, у результаті ми отримаємо підтримку і від ЄС, і від США".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини