Головна Новини Бізнес фінанси "Шалений" дефіцит: Міністерство фінансів відзвітувало про виконання держбюджету в 1 півріччі
commentss НОВИНИ Всі новини

"Шалений" дефіцит: Міністерство фінансів відзвітувало про виконання держбюджету в 1 півріччі

Не дивлячись на перевиконання планових надходжень, дефіцит держбюджету вже склав понад 50 мільярдів гривень

2 липня 2021, 20:00
Поділіться публікацією:

Сьогодні Міністерство фінансів України відзвітувало про виконання державного бюджету за перше півріччя цього року. До загального фонду бюджету за січень-червень цього року надійшло 506 млрд гривень або 104,9% від плану. Причому зростання платежів від планових відбулось, як від Державної податкової (+6,2%), так і Державної митної служби (+4,8%).

"Шалений" дефіцит: Міністерство фінансів відзвітувало про виконання держбюджету в 1 півріччі

За перше півріччя 2021 року дефіцит Держбюджету України досяг 50 млрд грн, фото з відкритих джерел

Аналізуючи надходження за червень 2021 року, четверта частина від всіх платежів ДПС до держбюджету складається з податку на доходи  фізичних осіб, іще 22% — податку на додану вартість.

Зросли надходження і від сплати єдиного внесу на  загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування — на 7 млрд грн від очікуваних.

А ось за оперативними даними Держказнайчейства, видатки з загальних фондів державного бюджету виявилися недофінансованими. Виконання склало 92,6% або 558,4 млрд гривень. Проте, фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції й дотації місцевим бюджетам здійснювалось у повному обсязі. Загалом, державний бюджет України за перші 6 місяців цього року виконаний з дефіцитом у 50,4 млрд грн.

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень-червень 2021 року становили 257,8 млрд грн або 76,6% від запланованих на цей період. При цьому від розміщення ОВДП Держбюджет отримав 211,4 млрд грн, у тому числі в іноземній валюті — 59,7 млрд грн. А ось із зовнішніх джерел Україна залучила 46,4 млрд гривень, з них більшу частину — 34,7 млрд грн — склали розміщення 8-річних облігацій під 6,875% річних. Інші кошти склали позики від МБРР.

Водночас Україна вправно сплачує платежі з погашення державного боргу, які цьогоріч вже склали 231,0 млрд грн (або 100,0% плану), а ось платежі з обслуговування були ще профінансовані не повною мірою — 74,0 млрд грн (або 94,5% плану).

Величезний дефіцит бюджету — це виклик для України, вважає один з депатутів Верховної Ради України VII-IX скликань Вадим Івченко, чию думку нещодавно публікували "Коментарі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини