Головна Новини Бізнес фінанси Скільки з обіцяних ЄС грошей Україна уже отримала
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки з обіцяних ЄС грошей Україна уже отримала

Врятувати бюджет України в умовах війни може лише залучення коштів від країн-донорів та міжнародних фінансових установ

21 лютого 2023, 20:37
Поділіться публікацією:

Відповідно до аналізу міжнародної фінансової підтримки, Міністерство фінансів України отримало 31 мільярдів євро до грудня 2022 року з 64 мільярдів євро, обіцяних західними країнами з початку повномасштабної війни, пишуть "Коментарі" з посиланням на 24 канал. Про це свідчать дані дослідження Кільського інституту світової економіки.

Скільки з обіцяних ЄС грошей Україна уже отримала

Грошова допомога Україні

ЄС і Європейський інвестиційний банк в сумі пообіцяли надати Україні близько 30 мільярдів євро з початку рашистського вторгнення, що є найбільшою часткою бюджетної підтримки Заходу для України. Проте 17,5 мільярдів євро з цієї суми ще не надійшли до Києва. Кажуть українські економісти, що є проблема з виплатами в тому, що вони мінливі, часто затримуються і надходять не стабільно.

Скільки з обіцяних ЄС грошей Україна уже отримала - фото 2

"Найгірша ситуація була минулого літа, коли багато обіцяли, але мало виконували, - каже засновник Київської школи економіки та радник в адміністрації президента України Тимофій Милованов.

У листопаді минулого року ЄС переглянув структуру виплат підтримки, пообіцявши "регулярну та передбачувану фінансову допомогу" у розмірі до 18 мільярдів євро на 2023 рік з надходженнями десь близько 1,5 мільярда євро на місяць. Міністерство фінансів України своєю чергою зазначає, що торік дефіцит держбюджету становив 5 мільярдів доларів на місяць.

"Навіть за допомогою міжнародних партнерів не вдалося повністю профінансувати цей дефіцит, – йдеться в заяві міністерства. — У 2022 році були "затримки з наданням Україні вже оголошеного фінансування", заявили в міністерстві, цю прогалину Київ намагався заповнити, друкуючи більше грошей, "що своєю чергою мало негативні наслідки".

Державні фінансисти заявили, що прогнозується дефіцит у розмірі 38 мільярдів доларів на 2023 рік, що менше, ніж у попередньому році, і що пріоритетом залишається залучення коштів від країн-донорів та міжнародних фінансових установ.

"Ми очікуємо отримати своєчасне, ритмічне та передбачуване фінансування від міжнародних партнерів", — заявили в міністерстві, додавши, що минулого тижня досягли попередньої угоди з МВФ, яка може прокласти шлях до повноцінної програми фінансової допомоги.

Скільки з обіцяних ЄС грошей Україна уже отримала - фото 3

У звіті Центру економічних стратегій підрахували, що з 24 лютого на 14 грудня від міжнародних партнерів у бюджет України від іноземних партнерів надійшло 28,1 мільярда доларів. Серед цих коштів приблизно 12 млрд грн — це гранти. Вклад міжнародних партнерів склав 60% від усього додаткового фінансування, що отримав український бюджет.

"Найбільший внесок до українського держбюджету зробили США, ЄС, Німеччина, Канада, Великобританія. Допомога від цих країн становить третину видатків українського зведеного бюджету-2022", — констатують в Центру економічних стратегій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки фінансового Рамштайну: що найважливіше – з якою ініціативою треба виходити Україні. У відновленні України буде залучено переважно великих гравців, компанії, які мають міжнародну репутацію, відповідний досвід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини