Головна Новини Бізнес фінанси Списання та замороження кредитів українців: як це допоможе громадянам та банкам
commentss НОВИНИ Всі новини

Списання та замороження кредитів українців: як це допоможе громадянам та банкам

Експерти проаналізували, чи ефективною буде система списання кредитів на майно, яке було пошкоджене чи перебуває на окупованій території

16 червня 2022, 13:35 comments5487
Поділіться публікацією:

Списання та замороження кредитів українців: як це допоможе громадянам та банкам

Фото ілюстративне / Pixabay

Народні депутати зареєстрували законопроект про списання та замороження споживчих кредитів для українців, які втратили своє майно під час війни.

В документі №7441-1 йдеться про те, що фізособи можуть за певних умов зупинити платити по кредитах (якщо був кредит на рухоме/нерухоме майно, яке через війну: опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій; пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій, за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту).

Отримати списання кредиту, якщо площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку — 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або взято було кредит на знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см. За умов, що станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором; метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля. Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави.

Економічний оглядач Олександр Морщавка говорить, що ініціатива нардепів слушна і, без сумніву, потрібна для клієнтів банків, які втратили житло через війну.

"Тут головне, щоб голосуванню у Верховній Раді передувала робота не тільки представників профільного парламентського комітету, а й банкірів, які вже мають в своєму портфелі прострочені платежі за житловими кредитами. Я думаю, що фінансисти й самі зараз потребують якісного законопроєкту та алгоритму дій. Якщо говорити саме про зруйновану нерухомість, — то списувати кредит за таке помешкання треба вже зараз. Зрозуміло, що позичальник немає за що платити і досить часто немає чим платити", — наголошує експерт.

Для фінансової системи країни важливо, щоб не було затягування з механізмом, який компенсує витрати банків.Адже процедура відшкодування з бюджету буде тривати не так швидко.

"Їх ліквідність не менш важлива нині для стабільності фінансової системи. Щоправда, в законопроєкті це обіцяють зробити з грошей державного бюджету 2023 року. В нинішніх умовах, коли і ставка рефінансування НБУ для багатьох установ непід'ємна — навряд чи кредитори готові чекати грошей з казни. Можливо, до цієї проблеми варто долучити цільові кошти, які йдуть на підтримку української економіки від наших міжнародних партнерів", — наголошує Олександр Морщавка.

Богдан Слуцький, фінансово-економічний оглядач, говорить, що цілком доцільно наразі започаткувати процедуру замороження та списання кредитів за наявності підтверджуючих документів для тих громадян, у яких пошкоджене житло в наслідок війни, знаходиться на тимчасово окупованій території або навіть повністю знищене в результаті бойових дій.

"Важливо, що в законопроекті до першого читання передбачається достатній період часу для громадян скористатися можливістю, а саме на період дії воєнного стану та плюс 3 місяці після цього. Також варто зазначити, що умова про відсутність простроченої заборгованості станом на 23 лютого є справедливою, адже маємо в першу чергу допомогти тим, хто сумлінно виконував взяті на себе зобов‘язання до початку повномасштабного агресивного вторгнення рф в Україну", — зазначає експерт.

Для банківської системи, що фінансувала для громадян кредити важливо отримати свої гроші назад. Адже відчужити майно, що слугувало заставою, банк не може, виплат по кредитам, в тому числі й пені та комісії не отримує.

"Ця законодавча ініціатива є важливою не лише для громадян, які, на жаль, втратили житло через військові дії, але й для самих банків. Оскільки громадяни з об‘єктивних причин не можуть сплачувати за кредитом, а банки при цьому нараховують відсотки і комісії, але по факту не отримують їх. Це впливає на якість кредитного портфеля банку. Заставне майно, під яке банк видав кредит (житло чи автомобіль), банківська установа також не може відчужувати або у зв‘язку з тим, що воно знаходиться на тимчасово окупованій території, або знищене. Тобто такі застави, які відображені в балансах банків, втратили свою вартість. І такі кредити перетворилися з наприклад де-юре іпотечних (під заставу житла) у де-факто бланкові (у беззаставні). Тому для банків ця законодавча ініціатива дає можливість позбавитися непрацюючого кредиту не за рахунок власних резервів, а за рахунок компенсації від держави. Тобто це не лише не завдасть значних збитків банківському сектору, а навпаки очистить банки від тих кредитів і застави за ними, які стали непрацюючими з початку війни", — підкреслює Богдан Слуцький.

Максим Орищак, аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) зазначає, що така практика зі списанням кредитів вже була в 2014 році, коли було анексовано Крим, окуповано частину територій Луганщини та Донеччини. Тоді банки списати всі кредити громадянам звідти та повертали депозити за умови виїзду з окупації до населених пунктів, підконтрольних чинній владі.

"Ми спостерігали схожу картину з Донецьком та Луганськом, із Кримчанами – всім було списано кредити, а депозити повертали після прибуття до легальних українських міст. Нині ситуація незмінна. Кошти, які знаходяться на картах українських банків, можуть там і залишатися, оскільки українці все одно в майбутньому приїжджатимуть в інші області, навіть після захоплення їх територій, і користуватимуться для оплати товарів та послуг нашою національною валютою. А от платити за кредитами українці навряд чи захочуть", — говорить експерт.

Наразі ж в соціумі є думки, що з виплатою кредитів поспішати не варто поки йде війна, а ті, хто опинився під окупацією теж навряд чи думають про погашення боргів, зазначає аналітик. Для банків втрати відчутні — станом на квітень фінанслва система втратила майже 50% надходжень за кредитами

"Виходить, що понад дві третини кредитів – борги бізнесу. Підтримку банкам НБУ забезпечуватиме доти, доки надходитимуть зовнішні кредитні гроші. Щойно зовнішні кредити припинять надходити в Україну, країні доведеться оголосити дефолт і поточна підтримка банківського сектора, по суті, не відіграє жодної ролі для НБУ в найближчому майбутньому. Зазначимо, що на межі дефолту в світі знаходяться близько 70 країн з економікою, що розвивається. Наші настрої щодо готовності падіння економіки України небезпідставні, і не стосуються лише війни в країні. Зростання цін на енергоносії у світі, яке також обумовлене не лише війною, негативно позначається на здатності економік виживати в нинішніх умовах", — резюмує Максим Орищак.

Як писав портал "Коментарі", Україна втрачає мільйонерів. Експерти назвали, скільки ще багатіїв виїдуть до кінця року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Taras

16 грудня 2022, 12:44

Долгое время не мог оплатить свой кредит который уже давно был после срока оплаты, и благодаря своему знакомому узнал об сервисе scorector.com который может помочь избавиться от долгов благодаря финансовому курсу. Уже в начале прохождения я заметил результаты, жалею что раньше не воспользовался их услугами


Новини