Головна Новини Бізнес фінанси Споживча інфляція: В Мінекономіки назвали реальні цифри
commentss НОВИНИ Всі новини

Споживча інфляція: В Мінекономіки назвали реальні цифри

За підсумками 2022 року інфляція становила 26,6% - це суттєво менше прогнозів

11 січня 2023, 15:47
Поділіться публікацією:

Міністерство економіки України прозвітувало щодо інфляції торік та дало попередні прогнози щодо ситуації в найближчий період, пишуть "Коментарі".

Споживча інфляція: В Мінекономіки назвали реальні цифри

Інфляція. Фото: З відкритих джерел

Річна інфляція в нашій державі склала 26,6%. Цей показник виявився помітно меншим за ті цифри, які називали в першій половині року. Така цінова плата за повномасштабну війну може вважатися досягненням для економіки України. Урядовці й  розповіли, що чинить тиск на ціни, та дали прогноз на найближчі місяці.

"Такий показник споживчої інфляції свідчить про те, що упродовж повномасштабної війни, рівня якої не знала Європа за останні майже вісімдесят років, економіка України вистояла та успішно адаптувалася до функціонування в умовах війни, — заявила Перший віцепрем'єр-міністр — Міністр  економіки України Юлія Свириденко.- Попри побоювання щодо розвитку гіперінфляційних процесів та високої ймовірності виходу темпів інфляції за межі 30%, за таких форс-мажорних умов, рівень інфляції виявився умовно порівнянний із низкою країн Європи".

За словами високопосадовиці, попередні дані Євростату свідчать про майже аналогічну інфляцію в Латвії — 20,7%, Литві – 20%, Естонії – 17,5%..

Упродовж повномасштабного вторгнення окупантів на територію нашої країни інфляцію практично формували два головних чинники війни: перший – обсяги руйнування інфраструктури та логістики і, відповідно, швидкість відновлення та пристосування економіки; другий — рівень і швидкість міграції населення як чинник попиту і чинник забезпечення трудовими ресурсами, відтак, і формування пропозиції товарів та послуг.

Руйнівний тиск війни постійно компенсується політикою держави щодо перенесення певним чином воєнних наслідків з бізнесу та населення на бюджет, чому сприяло отримання фінансової допомоги від міжнародних партнерів.

У Міністерстві економіки України очікують, що на початку поточного року при відсутності нових непрогнозованих викликів, динаміка внутрішніх цін залишатиметься у сформованому річищі помірного зростання, яке обумовлюватиметься подальшою адаптацією економіки та краян до умов війни, що триває.

Як писали "Коментарі", цикл сповільнення річної інфляції почнеться з другого кварталу 2023 року, прогнозують в НБУ. Загалом за підсумками поточного року зростання споживчих цін сповільниться. Головна передумова для цього — зниження безпекових ризиків завдяки зусиллям ЗСУ. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини