Головна Новини Бізнес фінанси Суркіси vs ПриватБанк: експерти оцінили перспективи справи
commentss НОВИНИ Всі новини

Суркіси vs ПриватБанк: експерти оцінили перспективи справи

Експерти вказали, що крім юридичного боку є ще й політичне підґрунтя протистояння ПриватБанку і братів Суркісів

4 вересня 2020, 12:34 comments1693
Поділіться публікацією:

ПриватБанк програв справу проти офшорів братів Суркісів. "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорить рішення Печерського райсуду м.Києва про примусове стягнення з ПриватБанку майже 10 млрд грн на користь компаній Суркісів, а також — чим може справа скінчитися.

Суркіси vs ПриватБанк: експерти оцінили перспективи справи

"Крім юридичної  є ще й політична сторона питання"

Голова громадської організації "Re: Старт", акціонер в Банк Юнісон, фінансовий експерт Оксана Чепіжко впевнена: рішення Печерського суду в справі "Суркіси проти ПриватБанку" говорить про те, що влада намагається знайти компромісне рішення між задоволенням інтересів колишніх партнерів Коломойського  і не допустити повернення ПриватБанку колишнім власникам.

"Особливо цікаво виглядає ця ситуація на тлі квітневого засідання Високого Суду Лондона, де якраз найближчим часом намічено розгляд по суті справи "Коломойський і Боголюбов проти нових власників ПриватБанку". Нагадаю, тоді шанований у всьому світі суд ухвалив рішення про те, що ПриватБанк може не виплачувати гроші "пов'язаним власникам". І в разі виграшу справи Суркісами в Україні  домогтися цієї суми через міжнародні органи примусу і стягнення, — зазначає Оксана Чепіжко. — Більш того, на думку ряду поважних західних юристів Коломойський і Боголюбов програють і суд в цілому".

Але, крім юридичного боку є ще й політична сторона питання, підкреслює експерт.

"Можливо, між владою і колишніми власниками ПриватБанку є негласна домовленість про те, що їм буде компенсована певна частина коштів (близько 1-1,5 млрд доларів) в обмін на політичну підтримку і припинення будь-якої позовної активності, — пояснює Оксана Чепіжко. — А це фактично означає закінчення процесу націоналізації ПриватБанку, що дуже турбує наших західних кредиторів. Якщо це так, то у Суркісів, а потім у Коломойського, є шанс повернути частину своїх коштів. Якщо ні — то у цій справі на нас чекає продовження судових процесів, але вже не в українських, а міжнародних судах, з мінімальними шансами Суркісів на перемогу. Поки проглядається якийсь компроміс, але будемо стежити за розвитком ситуації".

"Справа ПриватБанку в найширшому сенсі — це тест, чи зможе Україна розвиватися далі"

Експерт Інституту української політики Артем Петренко з жалем відзначає, що справа демонструє, наскільки прогнила не тільки наша судова система, а й держава загалом.

"Ще 10 років тому фахівцям фінансового ринку країни було відомо, що ПриватБанк перетворили на одну з найбільш технологічних фінансових пірамід у світі, — говорить експерт. — Він краще за всіх в країні збирав гроші населення і бізнесу і видавав їх як кредити безлічі компаній, пов'язаних з власниками банку, котрі, як ми тепер переконалися, ніхто не збирався повертати".

І з цим, підкреслює Артем Петренко, ніхто не міг нічого зробити.

"Тому, попри безліч інших шкідливих кроків, які зробив НБУ під керівництвом Гонтаревої, націоналізація ПриватБанку була необхідним і дуже правильним рішенням. Нехай і запізнілим", — упевнений експерт.

Але, зазначає він, правоохоронна і судова системи України показали тут повну неефективність.

"Досі не затримані навіть колишні топ-менеджери банку, не кажучи вже про власників, — нагадує Артем Петренко. — Знову одна надія на американське правосуддя, яке веде своє розслідування за фактами відмивання грошей, виведених з ПриватБанку".

На думку експерта, справа ПриватБанку в найширшому сенсі — це тест, чи зможе Україна розвиватися далі, або продовжить деградувати як країна, котру розриває на шматки корупційний спрут.

"І пройдемо цей тест ми тільки тоді, коли серйозно реформуємо всю правоохоронну і судову системи", — резюмує Артем Петренко.

"Отримання грошей братами Суркісами від ПриватБанку в судовому порядку малоймовірно"

Політичний аналітик, економіст Денис Гаєвський вважає, що в справі з ПриватБанком і Суркісами буде відтворено сюжет, який тягнеться вже кілька років навколо судів між DF Group Фірташа та Одеським припортовим заводом.

"Структури Фірташа виграли у 2017 році позов у ОПЗ в Стокгольмському арбітражі на 250 млн доларів, — нагадує аналітик. — Але суди української юрисдикції блокують це рішення через апеляційні та касаційні механізми".

Денис Гаєвський вважає, що і в цьому випадку апеляції будуть тягнутися роками. В результаті й отримання грошей братами Суркісами від ПриватБанку в судовому порядку видається малоймовірним.

Раніше експерти прокоментували рішення Нацбанку відкликати мільярдні позови до компаній олігарха Ігоря Коломойського у справі ПриватБанку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини