Головна Новини Бізнес фінанси У 2023 та 2024 роках жодного економічного розвитку не буде: який сигнал надсилає українцям НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

У 2023 та 2024 роках жодного економічного розвитку не буде: який сигнал надсилає українцям НБУ

Експерти розповіли, чому НБУ зберіг облікову ставку на високому рівні - що послужило причиною

17 вересня 2022, 08:35 comments1094
Поділіться публікацією:

Нацбанк України (НБУ) ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні досить високих 25% річних. У НБУ пояснили таке рішення прогнозованою інфляційною динамікою та балансом інфляційних ризиків. До чого це призведе? Як може позначитися на житті пересічних українців? У цьому питанні "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

У 2023 та 2024 роках жодного економічного розвитку не буде: який сигнал надсилає українцям НБУ

Долари. Фото з відкритих джерел

НБУ "друкуватиме" доходи для комерційних банків, залучаючи майже всю їхню вільну ліквідність на свої депозитні сертифікати

Економічний та фінансовий експерт Олексій Кущ вважає, що облікова ставка НБУ 25% є однозначним сигналом того, що вона не переглядатиметься до другої половини 2024 року.

"Що це означає? Нацбанк посилає сигнал бізнесу та населенню: у 2023 та 2024 роках жодного економічного розвитку у нас не буде, оскільки кредитний важіль буде відключено від реального сектора та переключено на фінансовий. Весь прибуток системи зароблятиметься там же – у фінансовому герметичному міхурі, міцно відокремленому від потреб економіки. Історія монетарної політики ще знала настільки тривалого негативного цілепокладання центрального банку стосовно завданням економічного розвитку. По суті, НБУ постулює одну базову мету – заробляти у 2023-2024 роках в Україні можна буде лише на фінансових спекуляціях", – зазначив експерт.

На його думку, НБУ "друкуватиме" доходи для комерційних банків, залучаючи майже всю їхню вільну ліквідність на свої депозитні сертифікати. Можна буде заробити і на ОВДП, але тут НБУ вже "знижує" цей інструмент при визначенні суми застави з боку банків під свій рефінанс. Тим самим "натякаючи", що подібне "дисконтування" продовжиться доти, доки прибутковість ОВДП Мінфіну не перевищить прибутковість його депозитних сертифікатів, тобто поки вона не наблизиться до позначки 30%. Тим часом ЦБ РФ знизив свою базову ставку на 50 бп до рівня 7,5%.

"Може й не варто було про це говорити, роблячи "рекламу" нашим ворогам. Але інформація публічна і вона важлива для нас у контексті розуміння того, що одна лише міжнародна допомога не запустить економічний двигун, що заглух. Наша економіка потребує структурної перебудови під чинники зовнішнього і внутрішнього середовища, що змінилися. Вона потребує трансформації під формат мобілізаційної економічної моделі. А для цього потрібні кредити або інвестиції. Найкраще і те, і інше", – зазначив Олексій Кущ.

Він прогнозує, що зовнішніх інвестицій у нас поки що не буде. Ми можемо розраховувати лише на державні капітальні вкладення, інвестиції населення та частини національного бізнесу. І на кредитування. Без якого зупиниться практично все. Тобто ефективна монетарна політика – це найважливіша складова нашої Перемоги.

Цілі, з якою НБУ підвищував ставку до 25% на початку червня, ще не досягнуто

Голова правління Юнекс Банку Іван Світек зазначив, що відсоткові ставки за депозитами зросли з моменту підвищення облікової ставки у червні досить серйозно, але ринок зберігає потенціал для зростання прибутковості депозитів, що дозволяє зберегти ставку на поточному рівні.

"Я дотримуюсь консервативного сценарію і вважаю, що Нацбанк резонно залишив облікову ставку на поточному рівні. Для цього, на мою думку, є дві ключові причини. По-перше, за даними Держстату, за підсумками липня інфляція зросла на 0,7 п. п. – до 22,2% у річному обчисленні. Це дуже високий показник, але він менший за очікування НБУ, що є вже досить непоганою новиною.(…) По-друге, мети, з якою НБУ підвищував ставку до 25% на початку червня, ще не досягнуто", — зазначив Іван Світек.

Читайте також на порталі "Коментарі" — "бавовни" у Херсоні та Луганську: що це було – хтось із колаборантів наступний.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини